Оставката на Жаблянов беше поискана от ГЕРБ и подкрепена от Обединени патриоти, които заедно събраха 81 гласа, достатъчни, за да бъде поставена на гласуване. Основаната причина бяха думите на Жаблянов, че Народният съд от 1945 г., издал хиляди смъртни присъди, е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". Това изречение беше изтрито от официална позиция на левицата за Луковмарш.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов изтъкна три мотива за оставка на Валери Жаблянов:

"Първо - на 18 януари, когато в НС бе обсъждан договорът с Македония, Жаблянов го квалифицира като "търгашество от най-ниска проба", "недоносче и измишльотина". С това принизи десетилетия усилия на двете държави да постигнат договора.

Второ - не зачита авторитета на НС - по време на заседание на 1.02. грубо възпрепятства реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и възродителен процес. Демонстрира неуважение към парламентаризма.

Трето и - има представителни институционални функции като зам.-шеф и е длъжен да утвърждава националния и политически авторитет на НС. Ние бяхме грубо възмутени от твърдението му за Народния съд. С това изявление се засяга оценката на демократичното ни общество и ценностите относно провеждането и последиците от Народно съд. Това засяга авторитета на НС. Ако желае да прави такива екстремни квалификации - да ги прави като редови депутат, като представител на 80 от депутатите, а не като представител на институцията".

Мотивите, които представи Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност, отвърна самият Жаблянов.

Той започна речта, с която сам се защити с думите:

"Другарки и другари, социалисти и антифашисти. Българската десница е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира. 28 години от демократичното управление на България е един проспан и пропуснат период за българската десница".

След като защити Народния съд, който произнесъл присъди "срещу фашистките палачи на България", той атакува:

"За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от Правилника за работа на НС, който да представя отстраняването на председателя и зам.-председателите от длъжност. Нито един член. Посочен е само чл. 155, който няма никаква връзка с днешната дискусия и с проекта на решение”, подчерта Жаблянов.

Според него мотивите за исканата му оставка показват още юридическа и политическа безпомощност.

Накрая той се обърна към ГЕРБ и ОП с думите:

„Управлявате пряко волята на народа и ще платите за това. Водим се от разбирането, че да си опозиция не е недостатък, защото опозицията коригира управлението”.

Отвърна му Владимир Тошев от ГЕРБ:

Ако това, което чухме в продължение на 25 минути тук, не е комунистическа тирада и болшевизация на БСП и Валери Жаблянов не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам. Не псувам, но ако това е псувня, се извинявам. Искам да ви кажа защо го казах. Моят баща е лежал 22 месеца в Белене, осъден от дядото, бащата или чичото на Жаблянов. 6 вола, 4 коня и 62 овци е продал дядо ми, за да откупи баща ми от Белене, за да излезе баща ми жив и да ме има мен на този свят”, допълни той.

По-рано мнозинството отхвърли предложението на „БСП за България” гласуването на оставката да отпадне от дневния ред на парламента с мотива, че е в остро противоречие с Правилника на НС, който има силата на закон, а и с Конституцията.
Предложението беше гласувано с 92 гласа „за”, 89 "против” и 12 „въздържал се”.

Още вчера лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че няма да издигат друг свой член за поста, ако Жаблянов бъде свален. За да стане това, са нужни половината от гласовете на депутатите в залата.

ДПС напусна

Смятаме, че няма правни аргументи за исканата оставка и няма да участваме в дебата, заяви днес зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„Нима забравихте, че народният представител има функционален имунитет, което означава, че не носи отговорност за изказаните от него становища от тази трибуна. Това става на всяко пленарно заседание. Мога да припомня много такива случаи, това не е основание да се иска оставка.Този аргумент отпада по конституционни съображения“, допълни Цонев.

Той все пак подчерта, че партията му осъжда Народния съд и е било последователно в тази си позиция през всички години на прехода.

"Днес заявяваме, че не можем да се съгласим с личната оценка на Валери Жаблянов. Няма да участваме в този фарс, който има друга цел - да не говорим за Луковмарш“, допълни Цонев.

Все още не е ясна позицията на "Воля".