Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, предаде  „Фокус”. Ще се изслушат всички участници, да излезе с констатации и да предаде всички данни, факти и обстоятелства, които са станали известни на тази комисия, на съответните органи, добави тя.

Запис от разговори за купуване, продаване и фалшифициране на кметските избори от хора на БСП в Сливен изтече в интернет и бе публикуван от в."Преса" вчера. Разговорът е между Мартин Славов - председател на общинската организация на БСП, и Галин Кънчев - бизнесмен и общински съветник.
Сливенската окръжна прокуратура образува вече наказателно производство за купуване на гласове и данъчни престъпления.

По думите на Фидосова тези, които са правили манипулации и са фалшифицирали изборите в Сливен, трябва да носят отговорност. Тя заяви, че в ГЕРБ са силно обезпокоени от фактите - "случай, който е позор за всеки български парламентарист”.
„Когато чета публикациите, когато слушам записите, се срамувам, че има хора, които са представители на друга политическа сила, и петнят изобщо политическите партии в страната. На това стават свидетели всички европейски медии. Какво ще обясняваме пред ОССЕ, ПАСЕ, ЕК?”, попита в пленарна зала депутатката от ГЕРБ.

Колеги от Коалиция за България, призовавам ви – не купувайте гласове, нека бъдат честни тези избори на балотажа в Съединение”, заяви още тя.
Фидосова разказа, че според справката в Общинската избирателна комисия ГЕРБ не е регистирирала нито един застъпник, РЗС не е регистрирала нито един, а БСП – 180, в което обаче нямало нищо лошо.

"Но, когато излизате и обвинявате, вижте какво сте направили вие. Нека водим честен диалог между нас”, призова Фидосова.
„Ще предложим промени в НК, в НПК, закона по отношение на СРС и ще допуснем използване тогава, когато става въпрос за организиране на купуването на гласове и манипулирането на изборните резултати”, подчерта тя.
Депутатката още веднъж каза, че ПГ на ГЕРБ не си е позволила такава наглост, никъде партията не купувала гласове - "не ни е хрумнало дори".

ГЕРБ е първата политическа партия в България, чийто представител е осъден за купуване на гласове, контрира депутатът от БСП Михаил Миков, цитиран от БГНЕС и Дарик. По думите му днес този представител е назначен за кметски наместник в същото село, където е уличен в това престъпление.
"Цинизмът на управляващата партия надхвърля всякакви граници. Не бихме възразили да бъдат остро осъждани случаи на договаряне на купуване на гласове и нарушаване на закона, ако ГЕРБ имаше същия аршин към скандалните разговори между Бойко Борисов и Ваньо Танов за прикриване на престъпна дейност, за ходатайство по служба – случаи, които бяха четени и в Еврокомисията", заяви депутатът.
По думите му, тогава ГЕРБ си зарила главата като щраус в пясъка и замълчала, а цяла България чула разговора на министър-председателя с шефа на митниците.

"Къде и откъде накъде вие имате право днес да получавате и да търсите сметка? Бихме повярвали на ГЕРБ, ако тя не издигна за кмет на Пловдив човека, който пряко инструктираше как да се купуват гласове в Столипиново и който сега е кмет на града (Иван Тотев - б.р.) ", продължи Миков.
Нито социалистите, нито делегатите на конгреса, нито българските граждани ще да повярват на крокодилските сълзи за демокрацията в България, обърна се той към залата и посочи, че морален съдник може да е този, който мери с еднакъв аршин.

"Вместо ръководителя на Предизборния щаб на ГЕРБ (Цветан Цветанов – бел. ред.) да дава пресконференция в редакцията на един вестник, синът, на чийто главен редактор е общински съветник от ГЕРБ, по-добре да си свърши работата. Иначе ние няма да защитаваме хора, които са прекрачили закона", заяви Миков по повод вчерашното изявление на Цветанов в редакцията на в."Преса", чийто главен редактор е Тошо Тошев.

Парламентарната група на Коалиция за България се разграничава от поведението на общинския председател на БСП в Сливен, каза още соцдепутатът.

"Тези думи, които казахте, г-жо Фидосова, бих ги подкрепил с две ръце, ако на дело вършехте същото, което говорите", коментира и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. „Изборите през 2011 г. бяха характеризирани от същата международна организация ОССЕ не само като лошо проведени, а манипулирани, с липса на контрол и с възможности за купен вот. Бих се зарадвал много, ако ГЕРБ влезе във релсите на морална чистота в политиката”, добави той.

"Нямаме нужда от намеса нито от вътрешния министър, нито от министър-председателя за скандала в Сливен, иначе бихме се досетили за други записи, които знаете какво пишеше в тях. Така че нека всеки да си гледа неговата паничка", коментира по-рано пред журналисти в парламента депутатът от БСП от избирателен район Сливен Асен Гагаузов, чието име бе в записа.
Според него вътрешният министър се опитва да кадрува. „Това си е негов проблем – да си кадрува в ГЕРБ, а ние ще се оправим с проблема, който сме си забъркали или по-точно са забъркали хора от нашата партия. Името ми се замесва дотолкова, доколкото коментират, че аз не съм подкрепил нито единия, нито другия и как не ми искат нито жилото, нито меда”, посочи Гагаузов.

Самият Мартин Славов определи записа като компромат и заяви в отворено писмо, че е информирал за него ръководството на партията още преди дни. Поискал е становище от партията, но такова не е последвало.

Моята делегатска карта е на масата, но до нея трябва да се сложи и делегатската карта на Сергей Станишев, казва още Мартин Славов по повод призива на председателя на партията - Славов да се откаже от участие в 48-ия конгрес на БСП.
Призивът на Станишев е закъснял, смята Мартин Славов, цитиран от "Фокус".