Това държавният глава заяви по повод проверката на парламентарната комисия за борба с корупцията за ловните му трофеи. Снощи тя реши, че няма достатъчно факти за корупция.

Това са неща, които изразяват този несериозен елемент в политическия дебат, но аз съвсем коректно, с уважение към парламента се отнесох, отговаряйки конкретно с писмо на тези обвинение и подозрения, обясни Първанов, цитиран от БТА.

За добавките

Увисва ми идеята за някакви си 136 лв., коментира Георги Първанов намерението на кабинета през лятото на всички пенсионери да се даде еднократна помощ около минималната пенсия.
Президентът e готов да участва със свой екип в дебат за компенсиране на доходите.

По думите му е необходима формула за компенсиране на доходите, да се идентифицират групите и социалните общности в тежко положение, за да се види на кой какво може да се даде.
Според него трябва да се види и в бюджета какво е възможно. Липсва ми убедителност, аргументи за тези 136 лв., каза държавният глава след като участва на международната конференция  „Обществено-политически и социално-икономически преход в страните от Централна и Източна Европа”.

Снощи финансовият министър Симеон Дянков обясни, че държавата има средства за всичко в момента и в края на юни - началото на юли ще стане ясно дали пенсионерите ще получат по допълнително пари.

Призовах майките, които имат да връщат пари на НОИ за взети обезщетения за отглеждане на децата си, да отправят своите молби в приемната на президентската институция, коментира още Първанов и обясни, че вече има постъпили молби.
Всяко едно решение се съгласува с компетентните органи и президентството не може да решава на своя глава, напомни той.

За изборите и президента

"Истината е, че преди президентските избори през 2001 г., и през 2006 г., аз водех дебата за президентската институция през цялата година. В това е смисълът на апела ми - да има по-ранни номинации за кандидат-президенти", обясни пред журналисти, предаде „Фокус”.

„Иска ли например обществото да има силен, активен, деен президент или протоколен, който във всеки един момент може да се скрие зад дебелите стени на „Дондуков” и да каже това не ме засяга”, каза Първанов.
По думите му, сега трябва да се води дебатът каква трябва да бъде външната политика, която ще олицетворява държавния глава по Конституция – дали ще залага на „фили” или на „фоби”, или да бъде балансирана.

Първанов отново каза, че ще се стреми да не се допусне орязване на правомощията на президентската институция. Той нямал обяснение защо в България не се води никакъв политически дебат, в това число и президентски, но това било дълга тема. 

*Президентът прави аналогията с романа на Илф и Петров и едноименната организация на героя им Остап Бендер, която прикривала мошеничества.