Държавата има шанс да илезе от тежката ситуация, макар и трудно, ако се вземат спешни мерки, заяви в интервю за "Нова телевизия" бившият премиер, а сега ръководител на Лабораторията за управление на рисковете към Нов български университет Иван Костов.

Той посочи няколко спешни мерки за стабилизиране на държавата, които сформираният след изборите парламент трябва да предприеме: гласуване на актуализацията на бюджета, незабавна смяна на управителя на БНБ и бързо приемане на изготвения от служебното правителство бюджет за следващата година.

"Ако това бъде направено, служебният кабинет ще е извадил почти всички кестени от огъня и държавата ще получи възможност - не много лесно, но да излезе от ситуацията
", коментира Костов.

Той повтори тезата си, че следващото правителство трябва да бъде програмно, тъй като не е известно колко време ще е животът му, както и че всички основни рискове пред страната трябва да бъдат решени с национално съгласие и програма.

Според него партиите трябва да се прегърнат, поставяйки си конкретни цели в ясна програма за определен период. Костов е категоричен, че "избори до дупка" не са вариант, защото биха довели до трайна политическа дестабилизация.

На обвиненията на главния прокурор Сотир Цацаров, че най-силните критици на прокуратурата по случая с КТБ "са получавали пари в брой", Костов отговори лаконично с думите: "Това ми е смешно".

Анкета: За кого ще гласувате на изборите?