Политическата система в България се стабилизира, очертава се пълен мандат на ГЕРБ, прогнозира днес пред bTV бившият премиер и ръководител на "Центъра за анализи и управление на риска" Иван Костов. Той допълни, че местните избори са показали, че в момента няма политическа алтернатива на управляващата партия.

Костов отбеляза, че изборите в София дават сериозни сигнали за увеличаване на опозиционния вот. "Ако "Спаси София" имаше политическо представителство и беше вкарала 8 съветници, съотношението в общинския съвет щеше да е 32 срещу 29 в ущърб на ГЕРБ", аргументира се той.

По повод решението на Борис Бонев да е независим кандидат, което стана причина 7 места за общински съветници да се преразпределят към други партии, Иван Костов посочи, че това е знак, че Гражданското общество не може да формира алтернатива на политическия терен.

"Политическата система е защитена от Закона за политическите партии, който не позволява, не политически структури да се състезават на равна нога с партиите", допълни бившият премиер.

Иван Костов нарече спекулации твърденията, че гласувалите на първия тур на изборите за "Демократична България" и Борис Бонев са гласували за Мая Манолова на балотажа, както обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Костов подкрепи с числа твърдението си, като посочи, че при 225 980 гласа на десни избиратели на първи тур, на втори Манолова не само не получава повече гласове, а дори губи над 33 хил. гласа.

"За г-жа Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186 222 гласа заедно. На втория тур Фандъкова взима с 30 хил. гласа повече. Гласовете на опозицията общо заедно са 225 980, но Мая Манолова не взима тези гласове на втория тур. Тя дори не мобилизира тези гласове, които в гнева са се проявили на г-н премиера. Много социолози са спекуланти - нито на екзит половете работят както трябва, нито техните прогнози са достоверни", добави Костов.

"По три начина избирателите на ДБ са подкрепили госпожа Манолова. Един път като са "отишли за гъби", втори път като са гласували с "Не избирам никого" и трети път - като са гласували за госпожа Фандъкова", коментира още той.

 "От шест години не се занимавам с политика. Дори не съм призовавал да се гласува за някого", така Иван Костов отговори на твърденията на бившия президент Росен Плевнелиев, че от 20 години разцепва десницата, включително и на тези избори.

"Г-н Недялков, издателят на ПИК, г-н Плевнелиев, Гешев, Цацаров, мислят че се занимавам с политика, но аз от 6 години не го правя. Не съм участвал във взимане на никакви решения. Всички го знаят освен изброените преди това лица", добави той.

Иван Костов специално посочи, че иска да коментира и изказванията на френския президент Еманюел Макрон от последните дни, като са себе си той определи, като най-дразнещо това, че НАТО е в мозъчна смърт. "Това е възмутително изказване", подчерта Костов.

"Темата Брекзит не е позната на българския зрител. Големият проблем е съвсем на друго място. Ще си позволя да се самооценя с вярната си прогноза, която направих преди 2 месеца. Сега мога да потвърдя изцяло прогнозата си. Изборите категорично ще бъдат спечелени от Борис Джонсън, той ще изведе Великобритания от ЕС със споразумение, което Камарата на общините ще приеме. Големият въпрос е защо Великобритания ще напусне ЕС", каза Костов.

""Томас Кук" (фалиралият туроператор - б.р.) е типично доказателство как всички ще загубят от Брекзит", добави той.