Бившият главен прокурор Иван Гешев разкритикува проекта за промени в Конституцията. По повод заявлението на правосъдния министър в отговор на критиките на президента и твърдението на Атанас Славов, че промените са подготвяни достатъчно дълго време от юристи с безспорна компетентност и са обсъждани с представители на гражданското общество, Гешев пише в профила си във Фейсбук, че дискусия не е имало. Той оспорва и юридическата компетентност на авторите на промените.

"В това изречение на министъра на правосъдието Славов е вярно само, че има проект за изменение на Конституцията. Много тъжно е министри и то на правосъдието, да говорят неистини и по този начин да се подиграват с хората. Единственото безспорно нещо, което видях при многобройните си дебати с т.нар. "народни представители", е базисна липса на юридическа компетентност. Така че няма как практически да е имало обсъждане с "хора с безспорна", а още по малко "компетентност", казва Гешев.

"Излишно е да питам колко "достатъчно дълго" е текло това обсъждане. Два, три или пет дни... След като всички видяхме, че тези промени са писани и сглобявани за часове, без каквото и да е обсъждане. Още по-малко с магистратурата и гражданското общество. Каквото и да означават тези общи фрази. И отново е безсмислено да се пита кога, къде и с кои представители. Докато българите търпим, политици да ни лъжат нагло в очите, разпадът на нашата държава ще продължава", предупреждава бившият прокурор, който се зае с политика, след като ВСС предсрочно прекрати мандата му.

"Единственото сигурно нещо е, че депутати от това Народно събрание, защитаващи лични и корпоративни интереси, не трябва да променят българската Конституция. Не само защото са некомпетентни, но и защото кукловодите им искат през промени да закрепят на конституционно ниво олигархичния модел на управление за десетилетия напред. И това е единствената цел на тези промени. Така че не слушайте какво ви говорят, а гледайте какво правят. Говорят красиви лъжи, обещават светло бъдеще, а крадат народни пари", категоричен е Иван Гешев.