Близо милион и половина души участваха днес в голяма манифестация в Барселона в подкрепа на независимостта на областта, организирана на националния ден на Каталуния, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес и БТА.

15 минути след началото на манифестацията, запълваща централна градска улица, местната полиция преброи 1,4 милиона участници. Тази цифра не беше потвърдена от националната полиция, представляваща централното правителство в Мадрид.

През 2014 г. на същата тази манифестация Мадрид и Барселона съобщиха противоречиви данни за броя на участниците в националистическата проява. Националната полиция съобщи, че са участвали между 470 000 и 520 000 души, а кметството на североизточния град, контролирано от националистите, съобщи за 1,8 милиона души.

Участниците празнуват днес националния ден на Каталуния, Диадата. Те са убедени в историческия характер на тази Диада, която се пада две седмици преди изборите за регионални власти, фокусиращи се върху въпроса за отделянето на областта от Испания.

Близо 500 000 души са се записали да участват в "човешка мозайка", изобразяваща бяла страница и новата страна, която се надяват да изградят след регионалните избори на 27 септември.

Според социологически проучвания, публикувани две седмици преди изборите, превърнати във всенародно допитване за и против независимостта, се очаква двете подкрепящи независимостта формации "Заедно за "да" и "Кандидатура за народно единство" да спечелят мнозинство в каталунския парламент със 68 до 74 места. Според президента на Каталуния Артур Мас това е достатъчно, за да се започне процесът, който ще доведе до отделяне на областта от Испания най-късно през 2017 година.