Иран и Шесторката (САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия) постигнаха споразумението тази нощ след близо петдневен маратон от преговори. Документът бе подписан тържествено в Двореца на нациите – европейската централа на ООН в Женева.

Вижте снимки тук >>>

За какво е споразумението?

Постигнатото споразумение с Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция предвижда ислямската страна да получи правото да обогатява уран, но само до 5 процента, а запасите от суровина над тези нива – тоест до 20 процента, ще бъдат унищожени, както и на съоръженията, необходими за обогатяване над договорената граница. Държавата е дала съгласие и на внезапни проверки в ядрените й обекти в Натан и Фордо, и да спре строежът на реактор в Арак.
 
В замяна на това, по силата на временното споразумение с шестте световни сили, ще бъдат смекчени санкциите срещу Иран в търговията със злато, петролни продукти и автомобили.

4.2 млрд. долара пък ще може да получи ислямската страна от разрешението да изнася петрол, но само в размер на 60 на сто от експорта преди две години.


Разногласия в тълкуването

Новината за споразумението беше съобщена от дипломат номер едно на ЕК Катрин Аштън. Тя беше заобиколена от иранския дипломат номер едно Мохамад Джавад Зариф и от министрите на външните работи на шестте сили - САЩ, Русия, Великобритания, Германия, Франция, Китай.

Веднага беше осъществена връзка с Белия дом, където американският президент Барак Обама увери, че това постигнато в последния момент споразумение препречва пътя на Ислямската република към разработването на атомна бомба.  Той заяви, че ще направи всичко, в това число и прибягването до сила, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

Обама увери, че най-строгите санкции срещу Иран ще продължат да се прилагат, но призова Конгреса да се въздържа от приемане на нови санкции.

В Женева иранският външен министър посочи, че споразумението потвърждава неоспоримото право на Техеран да обогатява уран и че в него дори има ясна формулировка, според която Иран ще продължи да обогатява уран и тук той беше бурно аплодиран от иранските журналисти, отразяващи събитието.

След коментарите на Зариф относно споразумението, думата взе американският държавен секретар Джон Кери, който заяви точно обратното на иранския си колега. Той подчерта, че договорката от Женева не говори за правото на Иран да обогатява уран, независимо от определени коментари и тълкувания.

Израел: Това е историческа грешка


Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи споразумението на великите сили с Иран по иранската ядрена програма като историческа грешка, предадоха световните агенции.

"Днес светът стана по-опасно място благодарение на най-опасния режим в света, който направи значима стъпка напред към това да се сдобие с най-опасното оръжие на света", каза премиерът.