България е на 72-ро място в глобалната класация "Индекс за възприятие на корупцията" за 2022 г. на "Трансперънси интернешънъл" като отбелязва лек напредък в класацията с 6 места, тъй като през 2021 е на 78-о място в класацията. Страната ни е на предпоследно място в Европейския съюз, като тази година Унгария заема последното място. Данните от изследването бяха представени от асоциация "Прозрачност без граници" на пресконференция в националния пресклуб на БТА.

Изследването измерва нивата на възприятие на корупцията в публичния сектор в 180 държави и територии по света. България е включена за двадесет и пети път в изследването. Индексът за България през 2022 г. е 43 пункта, сочи още изследването.

Калин Славов от "Прозрачност без граници" посочи, че индексът е скала от нула до 100. Той коментира, че в последните 10 години България се движи в един коридор между 41 - 44 като стойности на индекса. По думите му страната ни сякаш се е пуснала по течението и е в състояние на траен застой по отношение на корупцията.

В сравнение с предходната година индексът бележи незначително повишение от един пункт, обясняват от асоциацията. Оттам поясняват, че промяната от една точка в резултата на индекса не е статистически значима, като в тази връзка следва да се вземат предвид две обстоятелства - стойностите на индекса под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и на неефективна борба; За отбелязване на съществен напредък е необходимо подобрение на резултата със статистически значимо повишение над три пункта;

Снимка: БТА

Според Калин Славов, сред причините да сме сред последните в Европа е продължаващата политическата криза у нас. "Въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание имаше законопроекти, които се опитваха да въведат практики като в Унгария и в Русия", коментира той.

Изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов заяви, че въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание е имало законопроекти, които да въведат практики като в Унгария и като в Русия. "Отиващият си парламент беше белязан от безпрецедентен лобизъм", подчерта той.

Експертът на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева посочи, че при България за изминалия 10-годишен период на практика индексът отбелязва липса на напредък.

Снимка: БТА

Председателят на УС на асоциацията Огнян Минчев отбеляза, че който и да е бил на власт през последните 25 години в България, откакто страната ни е част от класацията, няма някаква съществена промяна относно подобрението на институционалната среда, която генерира корупция.

"Както казват циниците, не можеш да бъдеш на власт в България, без да си потопиш пръстите в меда. Според мен е много важно да се подчертае, че борбата с корупция в България трябва да престане да бъде политическа дъвка", каза той и допълни, че е необходимо много сериозно координирано усилие преди всичко на гражданско равнище, но оттам и натиск на политическо равнище.

По думите му има както вътрешнобългарски структурни проблеми, които да се решат, така и външни проблеми - влияние от различни страни, които също трябва да се вземат предвид. Славов добави, че ние трайно стоим в зоната на държавите, които имат системен структурен проблем с борбата с корупцията.

Най-ниско ниво на корупция се отчита в Дания, като тази година тя получава 90 пункта. Следват Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и сред най-мирните в света, се казва в доклада.

Тазгодишният индекс отбелязва застой в борбата с корупцията по света, става ясно от класацията на "Прозрачност без граници".

"Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като правителствата не успяха да постигнат напредък в борбата срещу нея, тя подклажда сегашното увеличаване на насилието и конфликтите и застрашава хората навсякъде", посочва Делия Ферейра Рубио, директор на организацията.

Страните от Западна Европа, които през последното десетилетие заемат челните позиции, се задържат на едно място или отбелязват спад в борбата с корупцията. Неправомерните влияния във взимането на решения и проблемите с върховенството на закона продължават да подкопават ефективността на правителствата, посочват още от "Прозрачност без граници".