Европейската комисия ще предложи скоро два законопроекта, свързани с борбата с корупцията. Това съобщи пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в дебат, посветен на корупцията сред евродепутатите.

Новото законодателство ще даде ясно определение за корупция и ще въведе еднакви наказания навсякъде в ЕС за това престъпление, пише БТА. "Ще бъдем възможно най-твърди, ще дадем на полицията и на съда необходимите им средства, за да заличат корупцията", добави Йохансон.

Тя посочи, че вторият законопроект ще бъде за изсветляване на прикритото чуждестранно влияние, съмнителното външно финансиране и за чуждестранните организации, които неявно влияят на общественото мнение и подкопават демокрацията.

"Корупцията е тежко престъпление, над половината от престъпните организации са свързани с корупционна дейност; с корупция се купуват хора, политици и власт", обобщи Йохансон.

Тя отбеляза, че за първите седем месеца от началото на дейността си прокуратурата на ЕС е започнала разследване по съмнения за измами с общо пет милиарда евро от европейския бюджет.