Третият мандат отново превзе кулоарите и залата на парламента, а партиите повториха позициите си преди да стане ясно кой е избраникът на президента Румен Радев за последния опит за сформиране на редовно правителство.

На най-голямо медийно внимание се радваше съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който преди ден лансира визията си за сформиране на "технически кабинет" без участието на политически лидери в него.

С днешна дата Иванов разтълкува какво влага в словосъчетанието "технически кабинет", след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник изказа недоумението си за лансирането на "техници" и дори се пошегува, че "техникът" е този, който поправя пералнята.

"Представете си го като служебен кабинет, който не е излъчен от президента", уточни Христо Иванов какво влага в понятието "технически кабинет". "Технически кабинет означава кабинет, който има много тясно дефинирана задача за определен срок, който ще бъде година и няколко месеца", добави още Иванов. Според него министрите трябва да са с такъв профил, който да не прави кабинета заложник на политическото противопоставяне и да могат да носят отговорност.

"Бихме поставили пет големи национални задачи, на базата на които, ако в парламентарната зала се види, че има съгласие, бихме предложили кабинет, състав, който има капацитет да свърши тези неща за ограничен срок, с ограничен предмет", каза Иванов в коментар на най-популярното предположение в публичното пространство - че именно ДБ ще получи папката.

"Третият мандат има тази логика, това не е мандат, който е по политическата логика, в който политически формации намират близост, договарят се и формират някакво мнозинство заедно, посочи Иванов. Според него такова мнозинство в този парламент при първите два мандата се е оказало, че е невъзможно. "Ние сме в състояние на плаващи мнозинства, констатира Иванов и каза, че ако може да избира, би бил против тях, но това е волята на избирателите. По думите му сме произвели фрагментиран парламент. Той отрече да са водени разговори с президента за третия мандат.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС коментира предложението на Христо Иванов. "Пак е същото, което предложихме ние с първия мандат - ясни приоритети и правителство, което е равноотдалечено от всички - дали ще се нарече експертно или техническо, тези формули до голяма степен се припокриват", каза той, цитиран от БТА.

Митов отправи апел за провеждане на лидерски разговори за уточняване на приоритетите и призова, която и партия да получи третия мандат, да подходи сериозно. Според него е нормално парламентарните групи да застанат зад разписаните ангажименти. "Никой не говори за коалиции, аз не мисля, че коалиции са възможни, уточни Митов.

"Нямаме идея на кого ще бъде даден мандатът, каза Митов. Ние призовахме ДБ да погледнат назад във времето и да си дадат сметка, че са участвали в мнозинство и в управление, в което има сериозни нарушения и съмнения за корупция", добави депутатът. Зам.-председателят на ГЕРБ повтори думите на Десислава Атанасова, а именно, че няма да приемат правителство, в което участват Кирил Петков и Асен Василев.

Ако "Възраждане" получи третия мандат, ще попитат другите формации дали искат да застанат зад тяхната програма, коментира лидерът на партията Костадин Костадинов. "Ние си говорим с всички тук в парламента и те си говорят с нас", похвали се той.

А сагата с мандатите стана вече обект на шеги и закачки, след като председателстващият заседанието на НС Йордан Цонев вкара темата в забележка за дисциплината в пленарната зала.

"Колега Кънев, ако редите кабинет, запознайте цялото НС", обърна се към депутата от БСП Цонев. "Около 20 човека правите някаква седянка там. Ако редите кабинет, елате, кажете на всички", добави Цонев по адрес на Петър Кънев. БСП е един от потенциалните получатели на третия мандат, но хипотетично такава възможност, освен ДБ и "Български възход", имат още и ДПС, и "Възраждане".