Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дава подкрепа на кабинет с третия мандат на ДБ, но иска писмено споразумение с лидерски подписи под него, за да няма отмятане насред управлението. Той събра депутатите на партията, за да обсъдят въпроса и обяви, че шансът на кабинет от третия път е само ако бъде връчен на ДБ. 

"Третият мандат има реални шансове да стане, ако отиде в "Да, България". Ако отиде във "Възхода", може да се събере някакво мнозинство, но няма да е стабилно. Преди месец давах подобни предложения, но мислех, че са в добри отношения с тези, които раздават мандатите", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на Стефан Янев и Румен Радев.

Той се извини на Христо Иванов, че го е предложил за премиер.

"Извинявам се на Христо Иванов не съм искал да го предопределям или да го заличавам като политик, не ми се вижда опит за заличаване да те предложат за премиер", обясни Борисов пред депутатите си. Той добави, че единственото важно е кандидатът за министър-председател да е овластен от партията, от коалицията им, за да има мандат за преговори, когато отиде при ГЕРБ. И повтори: "Специално към Христо - не съм искал да го унищожавам като политик".

"Аз разбирам, че е редно да се обърнеш към лидера на партията, а не към техниците, не знам какви са тези техници. Затова го посочих него, защото и преди сме се договаряли", допълни още Борисов по темата за "техническо правителство". И добави, че техникът само оправя пералнята. 

"Правителството на проф. Габровски събра 115 депутати. Ако прибавим и 20-те на ДБ, става стабилно мнозинство. Важното е да се подпишем под това, което ще изпълняват, за да не шикалкавят. И тогава подписваме един документ, вие се съгласявате или не, и така се формира мнозинство", коментира Борисов, като припомни, че и друг път се е договарял с Христо Иванов.

"Само в този вариант може да има стабилно правителство. И тогава ПП, щат не щат, тези неща трябва да ги подкрепят. В момента партията на "Промяната" зае мястото на една ляволиберална формация и те няма как да се разположат вдясно. А и да се разположат, ДБ трябва да се съобразяват с техните популистки решения. ПП-тата са изолирани от всички закони и проекти", констатира Борисов.

Само 63-ма от 240 са гласували декларацията им. А ние много повече. Е, кой е в изолация тогава?! Срамно е, като петно са, и не гласуват с тях, само и само да не се прилепят за тях. Само малко кураж от страна на Христо", призова бившият премиер.

Борисов коментира и опцията мандатът да бъде даден на БСП. Според него, "ако искат да изложат" социалистите за пореден път, мандатът ще бъде даден на тях. Борисов припомни, че има решение на конгреса на формацията да не се коалират с левицата. Той изрази и съмнение, че самите членове на ДБ ще съгласни на коалиция със социалистите.

"Той /б.р. - Христо Иванов/ си мисли, че това е кьорфишек от наша страна. Вече не е", посочи той за подкрепата на ГЕРБ за мандат на ДБ, обсъдена и с депутатите. "Знам политиките им, но ще искам подписване, и то на лидерите. Иначе слагаш някой и на другия ден викаш; "беше много добър човек, ама днес не го харесвам и може така да ни отиде подкрепата", добави Бойко Борисов.

"Има ли някой против, ако "Да, България" имат мандат, да участваме в сформиране на правителство?", попита той народните представители от ГЕРБ, но никой не възрази.

"Не им поставяме никакви условия. Единствено им пожелаваме мъжество. Ние не сме в политиката да грачим по телевизиите и да търсим кусур на Радев и правителството кой работи, кой не работи", коментира Борисов.

Той за пореден път отрече да си общува с президента. "Сабрутев бил обявил нашето приятелство с Радев", възкликна с насмешка лидерът на ГЕРБ. 

"Ще си дам оставката, ако се докаже, че съм се виждал с Радев. Но не се месете в работата на другите партии", отсече той по повод твърдението на Асен Василев. "Както и Радев горчиво съжалява, така и аз горчиво съжалявам за Асен Василев и за ПП", призна лидерът на ГЕРБ.

И продължи по повод атаките на партиите в НС спрямо президента и служебния кабинет.

"Той не ни е длъжен /б.р. - Румен Радев/. Даже, аз ако съм на техните министри, няма да идвам в парламента. Какво ще им направят? Оставката ли ще им поискат?", коментира Борисов по адрес на служебния кабинет, който не е избиран от парламент и не е длъжен да се отчита на парламентарен контрол. По думите на Борисов служебните министри и Гълъб Донев "проявяват възпитание". "

"Те проявяват възпитание, парламентаризъм, те проявяват добро отношение.Вие трябва да им сте благодарни, че ви идват на контрол и проявявят държавническо отношение. Това, ако бяха предишните идиоти, даже няма и да дойдат. И щяха да кажат: Какви сте вие?!", коментира Борисов по адрес на кабинета на четворната коалиция.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък очерта приоритетите, на които ГЕРБ държи да влязат в дневния ред на Народното събрание през седмицата. Тя изреди сред тях законопроекта за хората с уврежданията, какъвто ангажимент е поела партията пред протестиращите. Останалите приоритети са законът за енергетиката и другите законови промени, свързани с отстъпките за горивата, какъвто закон ГЕРБ внесе и беше приет на първо четене, както и предоговарянето на Плана за възстановяване в частта му за енергетиката, за удължаването до 2038 г. живота на въглищните централи.

Според Делян Добрев пък е дошъл "моментът да се обърнем и към служебното правителство да провери какво се случва с пазара на горива, защото разликите са прекалено големи. "Цената на уралския нефт днес е 37 долара. На бензиностанциите табелите са 2,50-2,80 лв", каза Добрев, като припомни, че по време на трите правителства на ГЕРБ при 30-40 долара на уралския нефт цената е била под 2 лв. 

"Виждам много ентусиазъм във вас, което е похвално", похвали Борисов депутатите си, които вече не ходели с мъка на работа. "Използвайте всеки ден на парламента, за да свършите добри дела за хората!", обърна се към ПГ на ГЕРБ лидерът им на финала на срещата, излъчвана през Фейсбук.