ГЕРБ няма да подкрепи правителство с мандат на "Демократична България", ако в състава му участват лица от "Продължаваме промяната", стана ясно от думите на председателя на ПГ на партията Десислава Атанасова в Русе.

"Ако третият мандат отиде при "Демократична България", очакваме от тях да поискат подкрепа, защото подкрепа даром не даваме. И да направят ясна оценка за всичко, което се случи при управлението на "Продължаваме Промяната" - да дадат оценка за всички корупционни скандали. Чак тогава можем да водим разговори с тях", каза Атанасова.

Тя постави и условието за неучастие на политици от ПП в кабинета.

"Още нещо - ако от "Демократична България" предлагат някакви състави за кабинет, в които ясно оцветени в цвета на "Промяната" лица и имена заемат министерските постове - като Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков и т.н. - смятам, че нашата подкрепа не може да бъде дадена в такава ситуация", категорична беше Атанасова.

"Третият мандат е кризисен. Надявам се на политическа смелост и на отговорност", коментира в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

"Настоявахме от ден първи да има общ документ на всички партии. Тогава нямаше да има значение кой взема мандата, а щеше да има значение какво мнозинство стои зад този мандат. Никой не се съгласи на това", обясни Атанасова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, ГЕРБ няма да го подкрепи, тъй като има решение на най-висшия орган на партията.

 

По думите ѝ, ако мандатът отиде при друга партия - "Български възход", "Възраждане" или ДПС, ръководните органи на ГЕРБ тепърва ще вземат решение.

Според Атанасова от "Продължаваме Промяната" са подходили с "изключително безхаберие" към връчения мандат.

"Те не го изпълниха със съдържание. Не си осигуриха подкрепа, за да има евентуално някакво правителство. Не положиха никакви усилия по една причина - от месеци наред бутат държавата ни към предсрочни парламентарни избори", каза Атанасова.