В навечерието на връчването на третия мандат, без още да е ясен кой ще е избраникът на президента, ГЕРБ и "Продължаваме промяната" взаимно се отхвърлят като партньори в общ кабинет с мандат на "Демократична България". А докато двете формации не желаят да управляват рамо до рамо, то потенциалният мандатоносител Христо Иванов се видя като мост за сглобяване на коалицията, като отново издигна добре познатите условия - без главния прокурор Иван Гешев и ясно потвърден евроатлантически отпор на руската агресия. Формулата да събере антагонистично настроените една към друга формации ПП и ГЕРБ, от ДБ виждат като своеобразен "технически кабинет" без политически лидери и познати партийци в него.

"Политически кабинет и правителство може да сработи само, ако няма политически лидери в него", каза Христо Иванов в ефира на бТВ, като така отговори на Борисов, че няма амбиция да става премиер. Той обясни идеята си за "технически кабинет", с който ще се избегне партизирането му с известни политически лица.

Според него технически кабинет не е станал с първите два мандата за съставяне на правителство, защото партиите искат избори.

"ДБ няма да иска подкрепа от никого, а ще се опитат да съставят правителство, ако третият мандат отиде при тях. ДБ никога не са прекъсвали диалога с партиите по важните политики за страната. Който получи третия мандат за съставяне на правителство, трябва да търси доверието на големите политически сили, за да получи подкрепа", добави Иванов.

Иванов посочи още, че ДБ може да изиграе ролята на моста между партиите. 

"Ние можем да изиграем ролята на моста. Не говорим за коалиране, коалиция означава съвместно управление. Различията няма да ги преодолеем, няма да се харесаме един друг, ще покажем дали можем да ги оставим в скоби, а пред скоби да извадим тези големи национални задачи", коментира той.

"Ние сме готови да застанем в средата на бойното поле, в което всички се замерят, и да заемем ролята на посредника", подчерта Христо Иванов. "Ако няма правителство ще изпуснем Еврозоната и ще се простим с нея", предупреди той други две враждуващи политически сили. Според него ГЕРБ леко се уплашили, понеже трябвало да отговорят с "да" или "не" на въпроса за конституционната реформа на прокуратурата. "Те бягат от този въпрос като лош ученик от матура", заключи Христо Иванов.

"Демократична България" е готова да поеме отговорността да излъчи кабинет, който ще може да реши 5 големи национални задачи. Ако отидем на нови избори, поставяме под съмнение задачите, които завършват архитектурата, за които всички мечтаем - европейска България, потвърди лидерът на "Да, България", докато през това време в другата партия от коалицията ДБ - ДСБ, възникна напрежение с обвинения и жалба срещу Атанас Атанасов, че погазва устава.

Той подчерта, че петте национални задачи практически завършват архитектурата на мечтата за европейска България: влизането в Шенген и в Еврозоната, извършването на съдебната реформа, изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и модернизацията на армията.

"По-малкият въпрос е дали ще се намерят 121 души в парламента в деня Х, по-важният е как ще работи после той в деня Y. Ако не можем да направим това усилие, направо да кажем на избирателите - ние сме несъстоятелни", разясни Иванов.

От ГЕРБ пък продължиха да апелират ДБ да се откачи от ПП, след като вече обявиха, че ще подкрепят техен управленски мандат и кабинет, но без политически фигури от ПП.

"Говорим с колегите от ДБ, виждаме се, разбираме и коментираме срама, който те изпитват понякога в зала, когато подкрепят политиките, които предлагат от ПП. Въпрос на време е ДБ да се отдели от ПП, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Костадин Ангелов по БНТ.

"Това са две различни партии, които няма как да имат съвместно съществуване. Едната е с леви убеждения, а другата с десни убеждения", категоричен е Ангелов.

На въпрос защо са насочени усилията на ГЕРБ към ДБ по отношение на третия мандат, Ангелов отговори, че винаги са били последователна партия, защото са от едно европейско семейство - семейството на ЕНП и защото приоритетите и ориентацията им е евроатлантическа и еднаква.

"Още в самото начало г-н Борисов каза да седнем всички партии на една маса, да изработим една програма с приоритети и да предложим експертно правителство, което е равноотдалечено от всички партии. Мисля, че това е най-работещият вариант в този парламент, ако искаме да има редовно правителство", подчерта той.

Попитан, в случай, че третият мандат отиде в "Български възход", ГЕРБ биха ли управлявали с БСП и ДПС, Ангелов беше категоричен, че с БСП не може да управляват.

Костадин Ангелов отхвърли упрека, че са против съдебна реформа с контрааргумента, че ГЕРБ винаги е бил за такава и дори е внесъл предложения за промени в антикорупционното законодателство. "Доказвали сме я и виновните за корупция сме ги наказвали, а не сме говорили само за корупцията както правят ПП и ДБ", уточни той. Депутатът от ГЕРБ обаче упрекна ДБ, че те имат фиксация в личността на главния прокурор. Това е нарушение на разделението на властите, главният прокурор се избира от ВСС, напомни Ангелов.

"Това е все едно в турски ресторант да си поръчате свинско", даде пример Костадин Ангелов по повод намерението на ДБ и ПП парламентът да търси начин за отстраняването на Иван Гешев.

От "Продължаваме промяната" пък продължават да не допускат по никакъв начин съвместно управление с ГЕРБ и да държат линия на поведение на политически опонент на партията на Бойко Борисов.

"Решението на кого ще се даде третия мандат е на президента. Много ясно заявихме - няма как да влезем в съвместно управление с ГЕРБ. Ние сме тук, за да работим по политики", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев по Нова телевизия. В същото време той успокои, че няма напрежение между ПП и ДБ.

"Когато Бойко Борисов надуши власт, започва да раздава постове. Той каза, че ще направи Христо Иванов министър-председател. Той има готова схема в главата си. Нещата няма да се случат както той иска. Единствената партия, което го припознава като партньор е ДПС", посочи Сабрутев, уверен, че няма да се получи такава сглобка на кабинет, който да събере ДБ с ГЕРБ и ПП.

"Вие мислите ли, че с ГЕРБ може да се реализират големите теми? Дали може да се осъществи съдебна реформа? Няма как да подкрепим правителство с ГЕРБ. Няма как да подкрепим крадци. Ако можем да говорим за гаранции - какви гаранции могат да поемат Борисов и ГЕРБ? Как може да очакваме от човек, който не държи на думата си", попита депутатът от ПП.

"ГЕРБ се доказа като абсолютно неспособна да състави правителство. Не смятам, че са основателни опасения за кабинет между ГЕРБ и ДПС при следващи избори. Хората виждат ясно какво се случва. В Народното събрание има голяма група хора, която работи против интересите на обществото", коментира още Венко Сабрутев.