Джамиле Юсуф признава, че не е допускала, че партия, изповядваща християнски ценности, ще отвори вратите си за нея.

Юсуф е типичен представител на децата на първото поколение гастарбайтери, дошли в Югоизточна Европа, предаде БНР. Дете на мюсюлмани от Северна Гърция, тя е родена преди 35 г. в Леверкузен. 

За да работят родители й, я изпращат при роднини в Северна Гърция за 2 г., след което я вземат обратно.

Сега Юсуф признава, че майка й и баща й са искали по-добро бъдеще, както за нея, така й за брат й.

Юсуф е завършила политически науки в Университета в Бон, а първата й обществена активност е свързана с работа в Германо-турския форум - за интеграция на имигрантите.

Сега е мажоритарен кандидат на Християндемократическата партия в окръг Хаген.
Като бъдещ депутат в Бундестага залага на приоритети в областта на образованието и семейството.

Признава, че не е допускала, че партия, изповядваща християнски ценности, ще отвори вратите си за нея и ще й предложи дори да я издигне като кандидат-депутат, макар че според нея вярващите хора, без значение дали са християни или мюсюлмани, изповядват едни и същи общочовешки ценности.

Но за разлика от Партията на Зелените или на Социалдемократите, където има не само членове, но и на ръководни постове мюсюлмани с емигрантски корени, консервативната германска Християндемократическата партия се отвори към децата на турските гастарбайтери доста по-късно.
След 2005 г., когато партията на Ангела Меркел спечели изборите, темата за интегрирането на имигрантите стана приоритет дори за нея.

Сега вече никой никого не пита каква религия изповядва, а какви ценности отстоява и какво върши за избирателите си по регионите.

Юсуф не говори все още за очакванията си в Берлин, засега залага на компетентността си в предизборната кампания. Тя иска да докаже на всички имигранти и децата им, че имат шанс да намерят своя път в партия, изповядваща християнски ценности.