Въоръжени джихадисти атакуваха сутринта хотел „Радисън” в Бамако, столицата на Мали, и взеха 170 заложници - около 140 гости на хотела и 30 души персонал.

Атаката започнала към 7 часа местно време, когато няколко мъже нахлули в хотела с викове "Аллах акбар" (Бог е велик на арабски), след което открили огън по охраната.

Някои заложници били освободени, защото знаели части от Корана.

Нападателите са успели да преодолеят охраната на хотела, тъй като са пристигнали с кола с дипломатически номера.

По всичко личи, че регистрационната табела на колата е била открадната. Но това, че са били в дипломатически автомобил е притъпило вниманието на охраната.

Този хотел е използван изключително от чужденци и по-специално от някои офицери на френската мисия на ООН в Мали. Френски пилоти също отсядат в хотела. Става въпрос за цивилни пилоти, които са на стационар за ден или два между полетите. Вероятно това, че в хотела има чужденци, е привлякло интереса на нападателите.

Силите за сигурност на Мали започнаха щурм към обяд.

По последни сведения, всички заложници са освободени.Това съобщи малийският министър на вътрешната сигурност полковник Салиф Траоре, цитиран от Франс прес.

"Те не държат повече заложници и сега силите за сигурност ги издирват", каза Траоре на пресконференция.

Представител на ООН заяви, че миротворци са открили до сега 27 тела на загинали , на два от етажите на луксозния хотел. По предварителна информация, миротворците са открили 12 тела на загинали в сутерена на хотела. Други 15 тела на убити в заложническата криза са открити на втория етаж на хотел „Радисън“.

„Военнослужещи от миротворческата мисия на ООН помагат на малийските власти в претърсването на хотела“, заяви източникът, пожелал анонимност.

В заложническата драма е загинал белгиец, високопоставен държавен служител, който бил в командировка в Мали.

Чужденци от най-малко 14 държави са били сред общо 140-те гости на "Радисън" по време на нападението. Сред заложниците е имало и 45 малийци.
По думите на малийския министър на вътрешната сигурност 76 души са били освободени от силите за сигурност.

Групировката "Ал Мурабитун" пое отговорност за нападението

Базираната в северната част на Мали групировка "Ал Мурабитун", свързана с Ал Каида и съставена предимно от туареги и араби, публикува в "Туитър" съобщение, в което казва, че стои зад нападението в хотел Радисън.

Групировката обяви, че е организирала нападението заедно с Ал Каида в ислямски Магреб.

"Ал Мурабитун" се оглавява от алжирския ислямист Мохтар Белмохтар, за когото през юни се твърдеше, че е убит при американски въздушен удар, но после се оказа жив.

Алжирският ислямист Мохтар Белмохтар, лидер на групировката "Ал Мурабитун", без съмнение стои зад атентата в хотел "Радисън блу" в малийската столица Бамако, заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

"Той се издирва отдавна от множество страни и без съмнение стои зад атентата", заяви министърът пред медиите.

Изпратените в Мали френски специални части вече са разположени в хотела. Те са изпратени в отговор на молба на малийските власти и са пристигнали в Мали от Буркина Фасо.

Американски специални части също оказват съдействие на малийските си колеги за спасяването на заложници.

"Американските сили помагат за отвеждането на цивилни на сигурно място, докато малийските сили обезопасяват хотела", каза говорител на Пентагона. Поне шест американски граждани са били отведени на безопасно място, съобщи американското военно командване в Африка.

Не е установена връзка с последните събития в Париж. Едва след операцията на силите за бързо реагиране и разследването може да се разбере с точност имало ли е връзка или не.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди нападението срещу луксозния хотел в Бамако и го нарече "ужасяващ терористичен акт".

Той изтъкна, че е силно обезпокоен от обстоятелството, че нападението става в момент на значителен напредък в мирния процес в африканската страна.