Бившият премиер на Република Македония Никола Груевски, който избяга от страната и поиска политическо убежище в Унгария, се намира във вилата на унгарския премиер Виктор Орбан, след като прекара първата вечер в Унгария в хотел "Коринтия" в Будапеща, научава македонската телевизия 1ТВ от свои източници.

Груевски снощи бе обявен за международно издирване. Специалният прокурор Катица Янева очаква неговото скорошно екстрадиране и подчерта, че той ще бъде съден задочно.

"Македония ще използва всички юридически механизми, за да осигури присъствието на бившия премиер Никола Груевски и изпълняването на неговата присъда. Процедурата за екстрадиция ще продължи и се надявам, че Европа ще окаже натиск и той ще бъде върнат", подчерта тя.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че докато продължава процедурата за одобряване на убежище Груевски не може да бъде екстрадиран. Единственото правилно решение е искането за убежище да бъде отхвърлено и Груевски да бъде екстрадиран в Република Македония и да си изтърпи присъдата, каза Спасовски за телевизия Канал 5.

Той добави, че не само е чудно, но е и жалко страна член на ЕС да бъде мястото, в което е дошъл осъден за престъпление бивш премиер на Република Македония. "Недопустимо е страна член на ЕС да оказва подкрепа на такива лица", каза Спасовски.

Европейската комисия отказа да коментира искането за убежище на бившия премиер Никола Груевски в Унгария и припомни, че върховенството на закона е основен европейски принцип. От Брюксел подчертаха, че това е "съдебна процедура, която не трябва да бъде политизирана".

Груевски получи две години ефективна присъда по делото "Танк" за закупуването на служебния му "Мерцедес" за над 650 000 евро, докато беше премиер.