Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски определи като "политически натиск и политическо преследване" решението на Апелативния съд да потвърди присъдата му от две години затвор по делото Танк, отнасящо се за покупка на луксозен правителствен мерцедес, предаде агенция МИА.

"Както знаете, става дума за политическо преследване, за политически монтиран процес", каза Груевски през почивката на съда, който разглежда днес делото Титаник за изборни злоупотреби, по което бившият премиер също е обвиняем.

На въпрос на журналисти дали, за да се спаси по някакъв начин от затвора, ще гласува в парламента за внасяне на поправки в конституцията, свързани с преименуването на страната на Република Северна Македония, бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ каза: "Аз няма да изневеря на народа, народът си каза своето".

Апелативният съд отхвърли днес като неоснователна жалбата на Груевски срещу присъдата му на първа инстанция по делото Танк за покупка на правителствен мерцедес за 600 хиляди евро. Очаква се нареждане на съда за излежаване на присъдата.

Делото Танк е първото от петте съдебни дела срещу Никола Груевски, заведени от специалната прокуратура, която беше създадена да разследва обвинения в корупция срещу бившето правителство. Специалната прокуратура бе част от споразумение между политическите партии, постигнато с посредничеството на Европейския съюз.