Бившият македонски премиер Никола Груевски, който от вчера е обявен за общодържавно издирване, заяви, че е избягал в Унгария. От македонското МВР обаче обявиха, че Никола Груевски не е преминал границата на Македония на нито един от установените пунктове.

"През последните няколко дни получих безкрайно много заплахи за живота ми. В момента се намирам в Будапеща и тук потърсих политическо убежище от унгарските власти. Винаги ще остана верен на каузата на Македония и никога няма да отстъпя от нея", написа в ранните следобедни часове в профила си във "Фейсбук" Груевски, цитиран от агенция МИА и БТА.

Македонските власти издадоха вчера заповед за арест на Никола Груевски, осъден на две години затвор. Той бе признат за виновен в злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро. 

Съдът в Скопие в петък му нареди да се яви незабавно в затвора, но той не изпълни нареждането. Отхвърлено бе и последното му обжалване на присъдата, а опитите да му бъде връчено съдебното решение за присъдата претърпя провал. От Министерство на вътрешните работи съобщиха днес, че полицията не е открила Груевски в дома му снощи, а по-късно и в централата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

48-годишният Груевски бе премиер от 2006 до 2016 и до миналата година бе начело на партията ВМРО-ДПМНЕ. Той твърди, че е жертва на политическо преследване.

По-прано адвокатът на Груевски Димитър Дангов заяви, че не знае къде се намира клиентът му. Той уточни, че от защитата нямат право да обжалват пред Върховния съд, но добави, че ще използват всички правни възможности, които са на разположение.

Междувременно премиерът Зоран Заев каза, че не очаква Груевски да избяга. "Най-малкото Груевски каза, че няма да го направи", посочи Заев по телевизията.

ВМРО-ДПМНЕ обвини властите в политическо преследване на бившия им лидер и почетен председател на партията.

"Това не е нападение срещу ВМРО-ДПМНЕ, а атака срещу свободата, опозицията, критичното мислене, каквато няма аналог в Европа или целия свят", коментира сегашният лидер на партията Християн Мицкоски във Фейсбук.

Никола Груевски не е преминал границата на Македония на нито един от установените пунктове, заявиха скоро след поста на Груевски от МВР на страната, предаде скопската електронна медия Press 24, цитирана от "Фокус".

Полицията проверява дали съобщението в мрежата е написано от бившия македонски премиер или профилът му е станал обект на хакерска атака.