Унгарски правителствен говорител заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече съобщението в профила на бившия премиер на Република Македония Никола Груевски, че се намира в Унгария, където е поискал политическо убежище, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

"Ние не можем да коментираме индивидуални искания за убежище, които все още са в процес на обработка", е заявил той в електронно писмо до агенцията.

Груевски, който е осъден на 2 г. затвор, не бе намерен от полицията вчера в дома му. Във Фейсбук се появи съобщение от негово име, че той е в Унгария.

Министерството на правосъдието на Македония заяви, че ако бъде официално потвърдено, че бившият премиер е избягал в Унгария, ще поиска той да бъде екстрадиран.

По-рано македонското Министерство на вътрешните работи съобщи, че Груевски не е преминавал границата през нито един от законните гранични пунктове.

Македонското външно министерство съобщи, че в съответствие с компетенциите си и в координация със съответните институции в страната е предприело постъпки за проверка на информацията, че бившият премиер Никола Груевски е в Унгария и ще иска политическо убежище там, предаде агенция МИА.

Полицията все още разследва дали статусът във Фейсбук е написан от Груевски, дали той е истински или има за цел да отклони фокуса на издирването на бившия премиер, съобщи македонският сайт Прес 24.

Както съобщи агенция МИА, говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски заяви, че не знае къде е Груевски и в партията нямат информация той да е в Унгария. Арсовски добави, че нямат сведения и че Груевски е получавал заплахи, както пише във Фейсбук.

От вчера Груевски е обявен за национално издирване за изтърпяване на двегодишната си присъда затвор по делото "Танк" за покупката на луксозния мерцедес.