По-рано днес той освободи медийния си съветник, който защити журналистката и кандидат-депутат на БСП Елена Йончева в скандала с бившия премиер Бойко Борисов. Тя се закани да съди лидера на ГЕРБ заради твърденията му, че държавата е платила милиони за нейната работа в чужбина.

"Той, за съжаление, наруши правилата и това е достатъчно основание, макар и с много голямо съжаление, да уволня господин Гарелов", обясни Герджиков пред журналисти, цитиран от БТА.

"Дълбоко уважавам Иван Гарелов, когато го представях пред МС като част от моя политически кабинет, казах, че това е медийният гуру на България", подчерта премиерът.

Но, по думите му, тази сутрин, в едно телевизионно предаване, у Гарелов е "проработил журналистическият нагон" и е пропуснал факта, че е част от кабинета на министър-председателя.

На въпрос дали е вярно, че е получил SMS от Бойко Борисов, Герджиков отговори:

"Никакво значение няма има ли SMS-и, има ли жалби, има ли песнопения. Никакво значение няма това, въпросът е чисто принципен. Това е въпрос на право и на морал. Има мое принципно решение. Толкова", каза той.

Малко по-рано самият Борисов коментира уволнението на Гарелов, като написа във Фейсбук: 

"Ако аз мога да влияя на служебния премиер Герджиков да уволни Гарелов, тогава мисля да му пиша да върне всички областни управители, назначени от редовно избрано правителство, които той уволни и замени с кадри на БСП, да върне уволнения от него главен секретар на МВР...".

Засилват охраната по границата заради очакван беженски поток

Премиерът съобщи още, че са предприети допълнителни мерки по охрана на българо-турската граница. Герджиков каза пред журналисти преди началото на церемония по връчване на награди за отговорен бизнес, че са предприети допълнителни мерки по охрана на българо-турската граница, защото се очаква, че може да има известен поток от емигранти през следващите дни, предаде БТА.

Той съобщи, че тази сутрин е имал среща с министъра на вътрешните работи, с ръководството на ДАНС и специалните служби, на която е била докладвана обстановката, включително и на българо-турската граница, и за мерките, които се предприемат и подготовката в случай, че се наложи усилване охраната на границата.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За предполагаемия SMS на Борисов до Герджиков