Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова жалби и доказателства към тях са достатъчни за касирането на вота в София, заяви по bTV говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той добави, че ЦИК не е запозната с представените документи, тъй като те се предават към съда от Общинската избирателна комисия.

"Няма информация за тежки нарушения, които биха могли да опорочат изборния процес или да са незаконосъобразни", отбеляза Андреев.

Освен внесената в съда жалба от гражданския кандидат за кмет Мая Манолова, обвинения за сериозни нарушения на изборните правила по места взаимно си отправиха БСП и ГЕРБ.

По обяснението на Александър Андреев разминаването в някои от изборните протоколи от изминалите местни избори може да се дължи на това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригиналния протокол, цифрите не са били правилно записани. Освен това Андреев подчерта, че там, където има поправки в протокола, той би следвало да бъде подписан от членовете на СИК.

"Ако поправките са толкова съществени, че не може да бъде правилно отчетен резултатът, то има т.нар сгрешен протокол, който се връща на ОИК и се предоставя втори протокол, който да бъде попълнен", изтъкна говорителят на ЦИК.

Андреев заяви, че ако трябва да се обобщят данните от действителните бюлетини, то процентът недействителни гласове не е толкова висок. Въпреки това той смята, че е въпрос на анализ е да се установят причините, довели до недействителните бюлетини.

Според Андреев има проблем с преференциите, тъй като или не са отчетени правилно, или са отбелязани грешно.

Той каза, че ЦИК ще участва в обсъждане на изборите и изборния кодекс, ако бъде поканена.

Експертът подчерта, че е важно да се разграничават някои от проблемите в изборния процес спрямо компетентността на избирателните комисии.

Като пример даде купуването на гласове, което е извън правомощията на ЦИК или ОИК. По мнението на Андреев организацията на местните избори е била на ниво.