Избирателите, които не упражнят правото си на глас, ще бъдат санкционирани с глоба от 50 лева, а ако ползват социални помощи, ще бъдат лишени от тях за три месеца, обясни на пресконференция председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, цитиран от БТА.

Няма да се налага санкция на хората с трайни увреждания или над 80 години, ако не са гласували.

Симеонов коментира, че не се налага промяна в конституцията, според която упражняването на глас е право, а не задължение. Той обясни, че в конституцията пише, че и здравното осигуряване е право, "но виждате какви закони се приемат", цитира го "Дневник".

С промените се предлага на видно място пред всяка избирателна секция да се поставя информационно табло с телефоните за връзка и подаване на сигнали до районното управление на МВР и дежурния районен прокурор.
Предвижда се в държавите, които не са членки на ЕС, гласуването да се извършва само в секции, образувани в дипломатическите представителства на България.

ПФ иска да се запише текст, че главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове, екипи за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес, които да действат по време на цялата предизборна кампания.

Измененията предвиждат активна регистрация, тоест задължението всеки да се регистрира не по-късно от 35 дни преди изборите.

"Така ще дадем възможност да се изчистят мъртвите души от списъците, които по различни сведения варират между 300 хиляди и 800 хиляди", коментира Валери Симеонов.

Предлага се забрана на предизборната кампания да се раздават подаръци, с изключение на знаменца и печатни агитационни материали, и то на пазарна стойност до 2 лева.

„ДПС са майсторите на подкупването на избирателя“, заяви Симеонов, като обясни, че и много други партии са се поддали на този модел включително и ГЕРБ да подаряват вещи на стойност 15-20 лева, като тениски и шапки, цитира го "Фокус".

Патриотичният фронт са внесли и промени в НК, които предвиждат лишаване от свобода от една до шест години за имотна облага за склоняване към противозаконно упражняване на правото на глас.
В момента наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Отпечатването и държането на бюлетини в нарушение на правилата на Изборния кодекс да се наказва с лишаване от свобода от една до пет години, предвиждат промените.

В законопроекта е предвидено преференциите за отделните кандидати да са валидни, ако броят на гласовете за кандидата е не по-малък от една втора от общинската избирателна квота.

Патриотичният фронт иска и който провежда предизборна агитация на език, различен от официалния български език, да се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 10 000 до 20 000 лева.

От ПФ са внесли и промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите, с които предлагат текст, че събранията и митингите се провеждат на български език.

"Не сме такива наивници, че ще спре влиянието на Турция върху изборните резултати, но все пак промените, които предлагаме са по отношение на съставянето на секции извън България, те ще ограничат рязко броя на секциите, които за последните избори бяха създадени в нарушение на 2 закона“, каза още Симеонов и добави, че създаването на 148 секции в крайна сметка е дало възможност за това "стадно гласуване в Турция".

Симеонов посочи, че фронтът достатъчно дълго е изчаквал коалиционните партньори във властта – ГЕРБ и Реформаторския блок, за да обсъдят предложенията, но преди десетина дни разбрали от изявлението на президента, че ГЕРБ и реформаторите подкрепят референдум заедно с местните избори за задължително гласуване.
От думите му стана ясно, че сега не са търсили подкрепа, но разчитат на такава при гласуването на проекта.

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?