Ден след като ПП-ДБ представиха проекта за състав на свой кабинет, от ГЕРБ-СДС решиха да обобщят резултатите от съвместната работа на двете коалиции по управленска програма. Голяма част от предложенията на ПП били "не съвсем професионални", показвали "силно непознаване на институциите и как функционира държавата". Първите в парламента заподозряха и че ДБ не са участвали активно в изготвянето на тези предложения. 

"Има цели сфери, където забележките и предложенията, отправени от нашите екипи, са до голяма степен приети - спорт, земеделие, култура, външни работи, отбрана", започна Томислав Дончев, който изрази и благодарност към "всички и от двете страни, положили усилия да се извърви път напред".

Дотам обаче приключиха ласкателствата по съвместната програма и по-конкретно в предложенията на ПП-ДБ, в които имало дефицити в цели сектори, липсвали и такива като европейско финансиране, грижа за децата, туризъм. Най-голям проблем имало с вътрешната кохерентност, както и "остро противоречие спрямо бюджет и финанси с всички останали сектори", добави Дончев.

Проблем от първата сила в парламента видяха и в това, че програмата на ПП-ДБ била предложена във формат ексел, "в булети", съдържащи "заклинания, шепоти" по думите на Томислав Дончев.

Той припомни, че двете коалиции са си били поставили три задачи: обща законодателна програма, синхрон по отношение на политики и избор на дебатен екип, който да осъществява тези политики. "Може да си направите погрешен извод, че този процес е приключил поради липсата на отстъпчивост при избора на екип. Това не е съвсем вярно. Според изискванията за прозрачност трябва да ви запознаем докъде сме стигнали с втората крачка - синхронизиране на политиките във всеки от секторите", обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

Десислава Атасанова и Томислав Дончев

Снимка: БТА

"Работата е стигнала до средата и с активна намеса от наша страна би мога да бъде довършена. Една управленска програма би трябвало да съдържа всички сектори", уточни Дончев въпреки критиките на колегите му по проектопрограмата на ПП. 

Той отбеляза, че по представената от ПП-ДБ програма има още много неща да се връщат - качеството трябва да се повиши и конкретизира, да е ясно какво може да понесе бюджетът. "От позицията на първи ние програма имаме и тя е професионален документ. Разговорите ще са с начална точка програмата от последните два избора, с всички актуализации и анекси към нея", посочи зам.-председателят на ГЕРБ, с което подсказа, че партията отива на консултации с останалите сили в парламента със собствения си документ.

В представянето, освен него, участваха председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и депутатите, участвали в дискусиите по секторни политики.

Теменужка Петкова критикува това, че "никой не е казал как ще се стигне до дефицит от 3%", както предлага ПП, нямало и мерки за овладяване на инфлацията.

Теменужка Петкова и Костадин Ангелов

Снимка: БТА

"За сметка на това имаме мярка с реорганизация на структурите в министерствата на спорта и на финансите. Не е ясно какво ще правим - ще закриваме структури, ще ги прехвърляме в други ведомства, какво се цели", добави Петкова.

Тя изтъкна, че има реформи в данъчното законодателство, които не са остойностени. Няма политика по увеличаване на инвестиции и за растежа. Тази програма не дава решения, предизвиква още въпроси и показва, че посоката, която залагат, е неточна", заяви Петкова.

Жечо Станков пък определи мерките на "Промяната" в енергетиката като "незаконни". 

"Първата задача в тяхната програма е да дефинираме бедността, втората - да изкарат домакинствата на свободния пазар", обобщи той. Това обаче по думите му щяло да доведе до покачване броя на живеещите под прага на бедността от 1,5 млн. на 3 млн. и напомни, че сега има забрана да се излиза на свободния пазар до 2026 г. според европейското законодателство. 

"Ако по тяхното управление Асен Василев подписа затварянето на въглищните централи, сега ги затваря по целесъобразност. Това отново противоречи на закона - НС задължи вицепремиера да предоговори те да работят до 2038 г.", напомни още Станков. 

Освен това, колегите му се били развихрили и на Западните Балкани. "Щели сме да помагаме и на тях да затварят ТЕЦ-овете си. Ако се случи, целият Балкански полуостров ще остане без ток", предупреди той. 

Делян Добрев, Николай Нанков и Жечо Станков

Снимка: БТА

Василев според него искал да вземе всяка стотинка от дружествата на енергетиката, след това да извади "Булгартрансгаз" и ЕСО от БЕХ. "Ще ги изкарат от забранителния списък за приватизация", опасяват се от ГЕРБ. Това щяло да доведе дотам кредиторите да си поискат парите обратно, което са 2,4 млрд. лв., а това ще вдигне и дефицита. Друга критика от страна на Станков бе, че темата с батериите отново била в програмата и по-конкретно - "пак ще даваме батерии на наши и ваши". 

Костадин Ангелов посочи, че са отишли на разговори с 13 точки, по които да се съберат двете програми. От тях в представената екселска таблица в сектор "Здравеопазване" експертите на ГЕРБ не виждали почти нищо - нямало го плануваното вдигане на заплати в сектора. По отношение на детската болница били разписано само "обявяване на прозрачна обществена поръчка за проектиране и строителство". "Много сериозно звучи, като заклинание. Прозрачна и обществена поръчка е тавтология", уточни той.

"Това е само пожелание без нито една стъпка и линеен график какво трябва да направи здравният министър, за да се случи тази болница", добави Ангелов. Нямало дума за проекта за спешна помощ на земята. Има реален риск той да се провали и няма дума как ще се осигурят 80 млн., тъй като България трябва да го завърши със собствени средства. Няма и дума за хеликоптерни площадки в лечебните заведения - ще има хеликоптери, но не и къде да кацат, каза още бившият здравен министър.

Нестандартно предложение било "Български пощи" да осигуряват базови медицински услуги в 225 избрани пощенски станции без медицински центрове". "Как лекарите ще работят в пощите и как пощите ще станат мед. центрове?! Писано е от човек, който няма представа как функционира българското здравеопазване", коментира Ангелов.

Той е озадачен и как ГЕРБ да остойностят плануваното от ПП-ДБ "създаване на приветливи болници с грижа за хората, в които пациентите се чувстват спокойни и сигурни". Не знам колко средства ще са необходими, за да постигнем това пожелание, добави с ирония Ангелов. 

"Кардиолог съм в "Български пощи", иронизира идеята и Деница Сачева. Голяма част от предложенията в сектор "Социална политика" по нейни думи били стари такива на ГЕРБ, други пък ги имало и по оперативни програми и Плана за възстановяване. 

Според нея ПП-ДБ са показали "силно непознаване на институциите и как функционира държавата". Предлагало се например законодателството да се възлага на външни фирми и кантори, а общините да получават пари пред камери. "Прозрачно явно означава да те снима някой. А когато правиш нещо по правила и процедури, си непрозрачен", иронизира още Сачева предложенията на втората сила в парламента. И вметна, че явно ДБ не са много активни в програмата, както се виждало, че нямат активна роля в и проектокабинета на Денков. 

"В тази зрителна измама - при тях зрителните измами са епидемия - не искаме да участваме. Зрителните измами не могат да бъдат наш приоритет", заключи Сачева.

Александър Нанков пък отбеляза, че вижда прогрес от предизборната кампания на ПП-ДБ, а именно, че "заложили стратегия за развитие на пътния сектор и нова оперативна програма до 2030 г." 

"Но те не успяха да договорят нито една програма от съществуващите. Безвъзвратно сложиха прът в спиците на довършването на магистрала "Струма", каза Нанков и добави, че имало и безумици като строителство на околовръстни пътища край Симитли и Видин, докато много по-важно било реализирането на такива край Пловдив, Пазарджик и Кърджали, където дори имало добра проектна готовност.

Снимка: БТА

"През последните три седмици демонстрирахме търпение, огромни усилия, включително на експертно ниво, за да стигнем до трите стъпки, които могат да формулират и формират общо управление - законодателна програма, управленска програма и правителство. През цялото това време чувахме едно и също - решенията на националните им съвети, че няма да подкрепят първи мандат на ГЕРБ, няма да говорят за имена от кабинет с ГЕРБ. Единственото, което искат, е нашата подкрепа, реализирана в техния мандат. Ако те са забравили, че сме победители в два предсрочни избора, да им го напомним отново. Загубихме достатъчно време, което можеше да бъде посветено включително и на законодателна дейност, за да ги обучим как се прави управленска програма, и то не в екселска таблица", заяви в края на представянето Десислава Атанасова.

И добави, че са готови със своята управленска програма. "Последната ни бе на 140 стр. Детайлно разписана, с отговорни институции, срокове, финансово бюджетно изражение на всички мерки. Това е нашата платформа, с която утре последователно ще водим разговори с останалите ПГ", заяви тя.

Утре представители на ГЕРБ-СДС ще се срещнат в 11 ч. с ДПС, в 13 ч. - с БСП, в 15 ч. - с ИТН, а в петък - с "Възраждане". След това следват лидерски разговори.