Забраната за украински безмитен внос на четири култури от Украйна до 5 юни не се отнася до вече сключени договори и заварени сделки, предупреди в парламента земеделският министър Явор Гечев. Той изрази притеснението си от този факт и информира депутатите, че страната ни ще отстоява позиция пред Брюксел, че въведената мярка от ЕК по този начин ще се окаже неприложима. Гечев съобщи още, че България ще получи още 10 млн. евро от втория пакет компенсации за засегнатите фермери от украинския внос. Вторият пакет помощ от ЕК е в размер на 100 млн. евро за всички еврочленки, които го забраниха, като се дава възможност за 200% съфинансиране от самите държави.

Днес продължават разговорите по детайлизирането на забраната на ЕК за украинския внос, информира Гечев по време на изслушването в Народното събрание, инициирано от "Възраждане".

Гечев изрази недоумение как точно ще се случва граничният контрол на камионите, за да се установи кой внос е по вече сключен договор и кой е след забраната на ЕК, влязла в сила от 2 май.

"Митничарите ще проверяват всеки от тираджиите дали носи договора си? Дали те са нотариално заверени? Това като механизъм не може да проработи. Днес разговорите продължават в Брюксел и ще кажем, че това не върши работа, ще искаме детайлизиране", увери депутатите Гечев.

Явор Гечев заяви, че в момента ЕК обследва допълване на списъка, като България държи в него да бъдат добавени медът и сухото мляко. 

"Има решение на МС, което ще трябва да се отмени. Надявам се сухото мляко и медът да попаднат в списъка. Пренасищането на пазарите в Черноморския регион не прави услуга на тези страни, а коридорите трябва да отиват там, където има нужда. България произвежда около 9 млн. тона пшеница, консумираме около 1,5-2 млн. тона - ние сме тежко експортно ориентирана държава", напомни земеделският министър.

Той констатира, че украинският безмитен внос на храни е довел до аномалии на пазара, които той не може да овладее, и отпуснатите средства от Брюксел не могат да ги компенсират. Заради вноса в България на храни от Украйна се създават аномалии - в страната остава нереализирана продукция за над 3 милиарда евро. С над 50% се е вдигнал вносът на слънчоглед, а на сухото мляко и меда - двойно, отчете той.

Земеделският министър запозна хронологично народните представители със стъпките, предприети от служебното правителство още от септември насам, въведената забрана за внос от Украйна на 27 хранителни продукта и следващите решения на ЕК, която я отмени, а въведе обща за целия съюз само за 4 култури - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. От думите му стана ясно, че не е била постигната крайната цел на транзитните коридори - да бъдат подпомогнати трети страни в продоволствена криза.

"Има пренасищане на пазара в Черноморския регион. Тези коридори остават в България. Имаме количества, които са в повече от това, което можем да изнесем. Количествата са много по-големи от миналогодишните", каза Гечев. И направи сравнението за пшеницата - към 31 март миналата година пшеницата е била 1,6 милиона тона, сега 2,4 млн. тона - разликата е 752 хил. тона. Целта е складовете да се освободят преди жътвата.

Земеделското министерство е въвело и вторичен фитосанитарен контрол на вноса от Украйна, въпреки че още на румънската граница се проверяват камионите. До момента не са констатирани сериозни нарушения, проверява се за пестициди, ГМО и други неразрешени в ЕС съставки. "Ние сме втора държава, направихме вторичен контрол с едномесечна моя заповед", каза земеделският министър, като уточни, че става въпрос и за зърното, за сухото мляко, слънчогледа и меда.

Единствените сред политическите сили, които не одобриха мерките на служебното правителство за ограничението на безмитния украински внос, бяха от ПП-ДБ. Мартин Димитров от ДБ упрекна кабинета, че заради него цените на храните в магазините са поскъпнали с 25%.

"Вие нищо не направихте - един сайт за прозрачност на цените", отбеляза Димитров и изрази неодобрение за забраната на украинския внос на зърно и други продукти. Тя вдигала инфлацията и така държавата не позволявала храните да поевтинеят.

"Защо се ограничи вносът на 27 стоки? Няма анализ. Видели са другите страни кои стоки са ограничили като внос, и за да не стане случайно някоя цена по-ниска, са ограничили у нас за всеки случай", обвини депутатът от ДБ по адрес на служебния кабинет. "Това ли е, което искате? Това означава евтиният внос - намаляване на цените, това прави", разкритикува Мартин Димитров забраната на правителството. Той се противопостави на политиката на протекционизъм, която водел служебният кабинет.

Гечев се съгласи, че цените на едро са спаднали, но също така посочи, когато има ръст, много бързо той намира отражение в цената за крайния потребител, а когато има поевтиняване на едро, това не се отразява. Гечев даде за пример изкупната цена на млякото, която от 1,20 лв. е паднала на 80 стотинки, но това в магазина не се е разбрало. 

"Има и друг проблем - по-бедните държави в Африка нямат кешови пари да платят продукцията. Предлагаме да има фондове и стимулиране коридорите да отиват към трети държави", заяви министърът. Той предупреди: "Отново ще има силна година и преходните остатъци на пшеницата ще са големи". Гечев призова "ЕК да реагира още по-адекватно, не само с виртуални коридори, а с реални такива, и с търсене на трети пазари".