Парламентарната група на ГЕРБ - СДС внесе предложение за промяна в Наказателния кодекс за санкции при отказ за кръвен тест при управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, съобщи председателят на групата Десислава Атанасова в профила си във Фейсбук.

"Нужна е спешна обществена и институционална ангажираност за противодействие срещу наркоразпространението", коментира тя по повод акция "Бяло" в цялата страна.

"Прокуратурата и МВР заслужават подкрепа в усилията им срещу разпространението на наркотици", коментира тя по повод акцията на територията на страната срещу разпространението на дрога под наименованието "Бяло".

"Когато институциите си партнират срещу толкова общественоопасна дейност е задължително да получат и необходимите законови инструменти за реализиране на целите си", аргументира тя промените, внесени от партията.

Атанасова е категорична, че е нужна и актуализирана стратегия за борба с наркотиците, която да бъде не само документ, а цялостна, действаща, всеобхватна и ангажираща обществото ни концепция.

Депутатката апелира за нови възможности за лечение на наркозависимите, психотерапевтични програми и превантивни центрове със специален фокус към непълнолетни и малолетни лица, както и за безплатни програми и психологична подкрепа за семействата на употребяващи наркотици или наркозависими непълнолетни и малолетни.

"Нужно е преодоляване на стигмата и откровен разговор за проблема. Време е да действаме! Заради децата на България. Незабавно! Заедно!", апелира Атанасова.