В рамките на стартиралата операция с кодовото име "Бяло" тази нощ и рано тази сутрин са задържани 56 души, разбити са и две големи наркооранжерии - в с. Равно поле до София и в с. Томпсън край Своге.

Четирима са задържани в огромната оранжерия за отглеждане и обработка на наркотици до с. Равно поле,  съобщи окръжният прокурор на София Наталия Николова пред медиите. Става дума за паркинг, на който е имало 15 влекача за камиони, свързани един с друг, с обособено  пространство за сушене на марихуана.

Разбита е и друга оранжерия в с. Томпсън, близо до Своге, като между двете няма връзка, каза Николова и посочи, че в разбитата днес оранжерия, разследващите са намерили суха тревиста маса и няколко хиляди стръка марихуана.

Според директора на ГДБОП Калин Стоянов става дума за много високотехнологични помещения. По случая се работи от няколко месеца. Намерената марихуана днес е в различен стадий на растеж. В тези помещения е вървял целият цикъл - от засяването, през отглеждане, до бране и сушене на продукцията. Към оранжерията имало и сериозен генератор, който осигурявал снабдяването с ток.

Четиримата задържани нямат предишни регистрации в полицията. Предполага се, че оранжерията в Равно поле работи от няколко месеца.

В с. Томпсън има двама задържани за 72 часа с няколко криминални прояви. Единият от тях осъждан няколко пъти. Прокуратурата ще иска постоянния им арест, каза Николова.

Акция "Бяло" е разпоредена от Главния секретар на МВР Петър Тодоров и в нея участват над 3 хиляди полицейски служители. Продължават претърсванията в домове на лица от криминалния контингент, срещу които се водят дела или има данни, че се занимават с разпространение на наркотици.