17-годишен ученик от Пловдив е сред заловените в акцията "Бяло" срещу наркоразпространението в страната. Това съобщиха на съвместен брифинг от апелативната прокуратура и полицията в града под тепетата.

"В средно училище по време на учебен процес в лице на 17 години са открити 20 таблетки екстази" разкри зам. апелативният прокурор Румен Попов. 

Снимка: ОДМВР Пловдив

По първоначални данни ученикът е продавал на съучениците си срещу сумата от 50 лв. Прокурорът обясни, че младежът не е задържан пред връстниците си в класната стая. Тъй като е непълнолетен, може и да не бъде осъден, уточниха още на брифинга.

Снимка: ОДМВР Пловдив

"Целта на съвместните усилия на прокуратирата и МВР да предотвратят разпространението на наркотици в и около училищата дава резултат", посочи Попов.

В зоната на Апелативната прокуратура, която обхваща шест области - Смолян, Пазарджик, Кърджали, Стара Загора, Хасково и Пловдив по време на акцията са образувани 24 нови досъдебни производства. Извършени са 18 претърсвания и изземвания и са задържани общо 24 лица. Има конфискувани над 100 килограма метаамфетамини.

Открита е лаборатория в Сопот за производство на марихуана с всички принадлежности към нея. По този случай е арестувано едно лице, но работата продължава, коментира Попов.

Снимка: ОДМВР Пловдив

По думите му практиката показва, че в повечето случаи вече не се касае за марихуана, а за синтетична дрога или други видове наркотици.

Снимка: ОДМВР Пловдив

Специализираната полицейска операция е по линия на наркоразпространението и управление на моторни превозни средства под въздействието на наркотици, каза Васил Костадинов, директор на Областната дирекция на МВР, цитиран от БТА.

По думите му в момента на терен работят над 500 служители на дирекцията в изпълнение на предварително организирани задачи. От сутринта в Пловдивска област са образувани 9 производства, голяма част от тях бързи, както за държане, така и за разпространение на наркотични вещества. Костадинов посочи, че акцент е работата около учебни заведения и места, където се събират млади хора - паркове, площадки, заведения.

Екипи на жандармерията работят на територията на двата големи ромски квартала в Пловдив - Столипиново и Шекер махала, както и в Карлово, Стамболийски, Раковски и Асеновград.