Томислав е продукт на партията, доказан професионалист и с безупречна репутация. Познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на евросредства”, мотивира се лидерът на ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

Той изброи, че Дончев беше кмет на Габрово, министър по европейските въпроси, а сега се е издигнал до член на Изпълнителната комисия на партията.

Вижте снимки от конгреса в Дъблин>>

Според Борисов благодарение на работата на Дончев и сегашните евродепутати от ГЕРБ в България са дошли милиарди от Европа.

"Те, работейки в Брюксел, са по-малко познати. Затова преценихме да сложим един центристко-десен кандидат, с изключително десен профил, специалист, експерт, който да поведе листата, а пък ако някога се наложи, винаги можем да го върнем в България", аргументира се лидерът на ГЕРБ.

Самият Дончев подчерта, че неведнъж е казвал, че може да бъде по-полезен в България, но когато тези избори са залог за политическото й бъдеще, "големият термометър какво ще се случва оттук нататък", няма право да стои настрани.

"В крайна сметка, това са избори не само за нова Европа, а и за нова България", подчерта ексминистърът и обеща да работи за подобряване на стандарта на живот.

Той бе лично поздравен от зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по индустрията Антонио Таяни, който му пожела максимална подкрепа сред българите на изборите през май.

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес пък заяви, че за пореден път ЕНП ще спечели в България чрез ГЕРБ.

Все още не са избрани останалите членове на листата на ГЕРБ, но Борисов заяви, че не могат да изпратят в Брюксел най-добрите си кадри и да оголят парламента, защото се надяват на предсрочни избори. Ще се изчакат всички номинации, сред които е и Лиляна Павлова, и тогава ще бъде решено.

Останалите партии още не са обявили водачите на своите евролисти.