Прилаганите от правителството мерки за борба с африканската чума са приети и одобрени от СЗО, те не са в полза на големите свинекомплекси и в ущърб на малките стопани, каза днес във Варна председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните Мария Белова. Тя отправи апел към представителите на БСП да не настройват хората и да предизвикват напрежение.

"Трябва да благодарим на всички стопани, които осъзнаха, че ако не предприемат мерки, ще се изправим пред катастрофа и те ги предприеха превантивно", отбеляза Белова. Депутатът припомни, че правителството вече е взело решение да бъдат отпуснати по 300 лева за дезинфекция на дворовете на тези, които доброволно са заклали животните си. Освен това собствениците на регистрирани обекти ще получат обезщетения.

С проблема с африканската чума ще се справяме през следващите месеци, дори и години, допълни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Според него това, което в момента прави БСП, е саботаж на държавата. По думите му опозицията не проявява конструктивност, а се опитва да насажда напрежение и да подклажда протести сред малките стопани на прасета.

Представителите на местната власт трябва да спазват законите и да подпомагат дейността БАБХ, допълни Ненков. И призова кметовете и общинските съветници от БСП да не мислят само за предстоящите избори, а да работят отговорно.

За проблема с екарисажите в страната Ненков посочи, че прокуратурата трябва да направи проверка и, ако някой е извършил нарушение или престъпление, да си понесе отговорността.