"Математиката е много проста - без ГЕРБ или БСП, или и двете, няма как да има стабилно управление с наше участие. Или ще има сглобка, или ще има червена сватба, не знам кои са шаферите и кумовете, но ще има покани, когато това стане"- това каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти след като по-рано днес заседанието на СОС беше отложено. Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Борис пък прогнозира нови избори за Общински съвет, ако и на 25 януари не се избере председател. 

"С оптимизъм или без оптимизъм, трябва да намерим решение", категоричен е кметът Терзиев, по думите на когото "всяка седмица има оптимизъм".

"Не сме спирали да работим и да търсим работеща формула. Постоянно се търси решение, за да пробием този дебел лед", каза столичният кмет, цитиран от БТА, и обяви, че в понеделник срещите продължават.

"Всички работим активно, за да намерим решение. Виждате че, Вили Лилков и неговата група проявиха инициатива, и ИТН се включиха, Карлос Контрера... така че продължаваме разговорите с всички. Вратата никога не е била затворена към когото и да било".

Относно отложеното днешно заседание, Васил Терзиев коментира: "Шести път нищо не се получава, т.е. видно е, че няма задкулисни договорки. Ако имаше, още след изборите щяхме да сме се сглобили и да сме се оженили. Но ето, че шест заседания по-късно няма такова нещо и все още се търси формула за отпушване на работата", допълни Терзиев.

Кметът разкритикува поведението на големите групи в СОС, които по думите му "не действат съзидателно", за да се излезе от кризата.

"Много е лесно да кажеш "Аз съм против" или "Това не ми харесва". А какво предлагаш? Големите групи постоянно казват "не." Докато ГЕРБ и БСП постоянно критикуват и отказват да бъдат съзидателна част от процеса, няма да имаме председател на СОС, още по-малко пък трайна управленска конструкция".

На въпрос дали СОС е заложник на по-големи интереси в държавата, столичният кмет отговори: "Предполагам да". 

Общинският съветник от ПП-ДБ Борис Бонев коментира пред журналисти, че е много трудно, когато при опитите на групата му да намери решение, остреща чува само несъстоятелни аргументи. 

Трябва да имаме поне още осем общински съветници, за да имаме мнозинство в СОС. През последните два месеца не сме спирали да предлагаме решения. Тази седмица предложихме четвърто поредно решение за изход от кризата, в която се намира СОС.

Много е трудно, когато от една страна има хора като нас, които са склонни на компромиси - вече направихме много, и които очевидно търсим изход от ситуацията, предлагайки решения, които дори и привидно са в политически ущърб на нашата политическа група, а от отсрещната страна имаме само аргументи от сорта "не ни харесва начина, по който сме поканени", "не ни харесва цвета на очите на човека, който ни е поканил" и подобни. Всички 61 общински съветници са избрани, за да служат на града, а не само и единствено на партийния си интерес". 

Борис Бонев (в средата), ПП-ДБ-СС

Снимка: БТА

Бонев определи като тъжен фактът, че два месеца вторият най-голям колективен орган след НС не може да намери изход от тази ситуация и че "емоционалното поведение и емоционалните решения взимат връх пред разума". 

Все пак той вижда "малък напредък" след срещата, която са провели с представители на "Синя София" и на ИТН и ВМРО.

"Много се надявам, че и другите сили в Общинския съвет ще предприемат такива конструктивни действия в рамките на следващата седмица. Ако на 25 януари не се избере председател, то за нас няма да остане извод или изход различен от нови избори за Общински съвет".

Общинските съветници Карлос Контрера, Вили Лилков, Пламен Данаилов и Деян Николов

Снимка: БТА

"Важно е София е да започне да се управлява. Неведнъж казахме, че в крайна сметка в София да се случи сглобката", пък напомни общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов. 

"Това, което видяхме в края на миналата година - унищожаването на Паметника на Съветската армия, от една страна изгори някои мостове. От друга страна доказа, че ПП-ДБ са склонни да не спазват закона. Това, което те направиха, е в съда и се оказа незаконно. Тук идва фундаменталният въпрос кой точно е готов да седне на масата за преговори с хора, които не спазват закона. Разговорите стават все по-трудни, не казвам невъзможни", отбеляза Николов.  

Той каза, че вчера са получили покана от Вили Лилков и Карлос Контрера. "Предполагам, че има възможност да отидем на разговори. Но за момента не сме оптимистично настроени. В крайна сметка ще опрем до разговори кое е неутралното мнозинство в СОС", добави той.

По думите му големите формации трябва да присъстват на разговорите за председател на СОС. "Дори в момента да се намери решение, за да се отпуши работата, буквално след седмици ще влезем в същата задънена улица заради бюджета", посочи Николов.

Що се касае до идеята за ротация, на него това му звучало като "сглобка", а "ротационен принцип изглежда неприемлив за нас".  

Иван Таков, "БСП за България"

Снимка: БТА

Общинският съветник от "БСП за България" Иван Таков пък бе категоричен, че "БСП няма да е буфер между вътрешнокоалиционни взаимоотношения в сглобката на национално ниво".

"Подкрепихме предложението за отмяна на заседанието, това беше най-бързото решение в историята на общинския съвет", добави той. Таков посочи, че БСП ще участва в разговорите за излизане от кризата в СОС, само ако те са смислени за града. И заяви, че не еднократно са казали, че ротационен председател на СОС не е добър вариант. 

По думите му най-добрият вариант е да се реализират работещите решения в София, като от БСП са направили предложение за председател, но трябва да имат най-малко 31 гласа. Таков обясни, че не говорят за коалиция с "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София", а за разговори по политики. Той допълни, че в тези разговори БСП са поставили червени линии и са казали, че не трябва да бъдат прекрачвани. "Това, което стана три дни по-късно, е да бъде отрязана една ръка с флекс", каза още Таков. 

Ваня Григорова, "БСП за България"

Снимка: БТА

По думите на общинския съветник от БСП Ваня Григорова в първите заседания кметът на София Васил Терзиев е твърдял, че са необходими 77 милиона, за да се спаси европейско финансиране за проекти в Столична община. Впоследствие се оказва, че не са 77 мил., а 72 мил. и че може да се направи без решение на СОС, допълни Григорова. 

Тя добави, че от БСП са настояли кметът да предостави доклад, придружен с документи, в които ясно да се посочва какви са необходимите средства и възможности за излизане от кризата. Григорова коментира още, че бизнес плановете на транспортните дружества в столицата трябвало да бъдат внесени до октомври, но те още не са. Григорова каза, че трябва да гласуват и икономическата рамка на транспорта, но няма как да го направят, когато не им е предоставена информация. Тя посъветва кметът да не чака да се направи избор на председател, за да представи зам.-кмета по транспорт.