Опозиция и управляващи продължават да спорят за промените в Изборния кодекс, но в телевизионните студиа. Въпреки че в понеделник президентът Румен Радев наложи вето и призова БСП да се върне в пленарната зала, червените депутати бяха категорични, че няма да го направят, защото все още не са изпълнени всичките им искания.

"Едно ново обсъждане на текстовете от Изборния кодекс ще покаже позициите, на които парламентарно представените политическите партии държат", коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя категорично заяви намерението на управляващите да върнат за прегласуване онези изборни правила, които засягат преференциите, и да се върне старото положение. А по въпроса за обжалването на резултати от вота Атанасова обясни, че това и в момента е възможно - в административните съдилища по места.

Депутатът от БСП Георги Свиленски пък каза, че партията му можела да се върне в пленарната зала, ако в понеделник председателят на правната комисия Данаил Кирилов и лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не бяха заявили, че ветото на президента ще бъде отхвърлено.

"Тази политика напук не води до нищо добро. ГЕРБ казват, че БСП не им трябва в парламента. На тях им трябват само послушни партии", коментира Свиленски.

Той за пореден път заяви подкрепата на социалистите за въвеждането на машинно гласуване във всички секции и припомни, че за целта от бюджета са заделени 50 млн. лв. Според социалиста примерът, който управляващите дават в защита на тезата си против машинното гласуване - че в Германия и Франция няма такова, не бил адекватен, защото в тези страни "няма ГЕРБ и там не знаят какво означава да купиш глас".

"Честността на изборите не се гарантира с машините за гласуване. Законът, приет през 2014 г., за въвеждането на този тип упражняване на вот трябваше да се спази и да се осигурят тези машини, но това е ангажимент на ЦИК, а не на парламента. А през 2018 г. ЦИК написаха доклад, в който се казваше, че не може да се осигурят 12 000 машини. Това създава риск от манипулиране на вота. Затова сега се търси вариант за поетапно въвеждане на машинното гласуване", заяви обаче Атанасова по повод аргументите на левицата, както и на един от мотивите на президента да наложи вето - че промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно.

Свиленски отвърна, че ГЕРБ използват "удобна" опозиция в лицето на "Воля" на Веселин Марешки и "практична" в лицето на ДПС.

"БСП са избрани да бъдат в парламента. А, ако искат да бъдат извънпарламентарна опозиция, следва да поканят и други колеги като тези от "Да, България", например", контрира колежката му от управляващата партия.

"Атака" частично ще подкрепи президентското вето за Изборния кодекс, заяви в същото време пред bTV депутатът и зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев.

"Това обаче не е моментно решение, а стара тема за нас, с оглед на възможностите за манипулиране на вота. Ветото на президента с неговите мотиви тепърва ще се обсъжда, защото такъв е редът. Новите изменения бяха атакувани нестандартно от опозицията, те заявиха въпреки критиката към закона, че няма да се върнат в пленарната зала за разглеждане на ветото на президента. Мястото на опозицията не е извън залата, а там където са ги изпратили избирателите", каза още той.

По думите му връщането на опозицията в зала би нормализирало работата на Народното събрание.

"Всяка една от тезите на опозицията има своите основания, но би могла да бъде защитена от парламентарната трибуна", добави Нотев.

По думите му БСП затрудняват нормалната работа на парламента.

"Освен поведението на левицата други признаци за криза не съществуват", изтъкна депутатът от "Атака".

По повод предложението да се налагат солени глоби на депутатите, които не ходят на работа, Нотев заяви, че 2/3 от заплатите и 1/3 от представителните пари ще се удържат.