Ветото е основен институт на конституционното право, което означава, че аргументите трябва да са юридически и те са такива. Това заяви по БНТ проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента Румен Радев.

За преференциите тя каза, че чрез тях избирателят прави личностен избор в условията на пропорционалните листи. Сега се направи едно много сериозно отстъпление, концептуално, защото вместо да се измерва прагът за преференциите от гласовете за партийната листа, сега прагът е размерът на избирателната квота.

Избирателната квота е число, което се формира в рамките на изборния район или в рамките на общината или в цялата страна, когато е за евродепутати. Получава се много голямо число, което става недостижимо. Това, на практика, обезсмисля преференцията, обясни проф. Емилия Друмева.

Пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори и във връзка с това налагам вето на посочените промени. Това заяви по-рано президентът Радев и изтъкна някои от неприемливите според него изменения в изборния закон, които по думите му "ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес": за преференциалното гласуване, за лишаването на малките населени места от правото да гласуват машинно, за необжалваемостта на актове, свързани с изборния процес.

В отговор председателят на Правната комисия на НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че ветото на президента е политическо, като "чрез юридически аргументи се интерпретират неверни ситуации".

Както се очертава ветото да е за няколко групи хипотези, най-вероятно е то да бъде отхвърлено, след което държавният глава ще трябва да подпише указ за обнародване на закона, обясни Кирилов.

Ако отхвърлим ветото, имаме процедура на внесен законопроект за преференциите от ГЕРБ, добави още той. От ГЕРБ не изключват и възможността при дебатите в правна комисия да има увеличаване на машините за гласуване на евровота - от 3000 на 3500.

Във връзка с обжалваемостта на актовете Кирилов каза, че "държавният глава е бил заблуден". Според него Радев не се е вслушал в правния си съветник Емилия Друмева, а се е доверил на млади юристи от ПГ на "БСП за България". Депутатът от ГЕРБ беше категоричен, че в Избирателнив кодекс не се засягат правата на субектите за обжалване на изборния процес и няма актове, които да не подлежат на обжалване.