Президентът Румен Радев наложи вето върху спорните промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциите при вота. Той обяви това в извънредно изявление пред медиите на "Дондуков" 2, където присъства целият му екип. Преди няколко дни държавният глава заяви, че ще вземе решение, което ще е в полза на обществото.

"Днес върнах за ново обсъждане в парламента Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Разразилите се спорове около преференциите потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности и привилегироват партийната воля над тази на избирателите. Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно", заяви той.

"Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори. Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес", мотивира се още Радев.

Снимка: БТА

По думите му пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори и в тази връзка налага вето на посочените промени.

"Същевременно законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия издават отсъствие на воля за прозрачен и честен изборен процес. Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал", допълни президентът, очевидно имайки предвид представителите на ГЕРБ, които първо подкрепиха промените, но после се отказаха от тях.

"Уважаеми сънародници, честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия. Призовавам опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на промените в Изборния кодекс. Смея да се надявам, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото", апелира той към БСП, които обявиха бойкот и не се върнаха в парламента, въпреки че от ГЕРБ дадоха заден за промените.

Пълните мотиви на президента са публикувани на официалния му сайт.

Междувременно, запитан за критиките на Румен Радев към промените в Изборния кодекс, премиерът Бойко Борисов каза пред журналист в Египет, че не коментира политически лидери, предаде БТА.

"Всеки политически лидер си има организация, аз не се бъркам в тяхната работа и решения", каза обаче той многозначително.

На въпрос дали Радев има партия, премиерът отговори: "Когато вземаш страна на една партия непрекъснато срещу друга, се превръщаш в политически лидер, как по ясно да го кажа".

В египетския курорт Шарм ел Шейх Борисов участва в среща на Върха между страните от ЕС и Арабската лига.