Служебният министър-председател Гълъб Донев ще посети Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, където ще участва в събитията относно коронацията на крал Чарлз Трети на 5 и 6 май в Лондон. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Предстоящата визита на министър-председателя Гълъб Донев е израз на отличните двустранни отношения на България и Обединеното кралство и перспективите за развитието им, посочват от МС.

Коронацията на крал Чарлз Трети ще е на 6 май. Той наследява трона от майка си Елизабет Втора, която почина през септември миналата година. Церемонията ще започне 11:00 ч. местно време (10:00 ч. по Гринуич) и ще продължи около два часа. Ще я ръководи Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, духовен предстоятел на Англиканската църква.

Сред гостите в Уестминстърското абатство ще е и Симеон Сакскобургготски, който е четвърти братовчед на бащата на покойната Елизабет Втора - крал Джордж Шести. Двете династически линии се разминават във времето и макар Симеон да е по-малък с 11 години от кралицата, той ѝ се пада чичо.

В началото на април стана ясно, че и всички внуци на Сакскобургготски са получили покани за церемонията в Лондон.