Френският депутат от опозиционната партия „Съюз за народно движение” Жералд Дарманин обяви, че ще пусне „петиция за реформирането на Шенген”, тъй като „ситуацията с ромите показва още веднъж, че добрите чувства на социалистите, показани по време на президентската кампания, не са достатъчни за добрата политика”, пише в. „Паризиен”.

„Аз съм депутат от Лил, който видя как вследствие на мораториума върху експулсирането на роми, който бе поискан и гласуван от социалистите, броят на ромите нарасна с 300%, увеличавайки се от 750 през 2010 година на 3500 души сега”, пише Дарманин в свое изявление. 

Френският президент Франсоа Оланд бе призован да разясни политиката си по отношение на чуждестранните роми в страната, след като от около седмица деликатният въпрос предизвиква разцепление в правителството.

Вътрешният министър Манюел Валс, заяви вече че българските и румънските роми не могат да се интегрират и са обречени да се върнат по родните си места.

Няколко асоциации изпратиха писма до държавния глава.

„Скорошните думи на вътрешния министър за хората, посочени като „роми”, са недопустими. Вашето публично изявление е не само очаквано, но и необходимо”, се казва в писмо на организациите.

Засега Оланд отказва да се произнесе по въпроса, като се ограничи да обещае, че ще говори по темата „скоро”. Заради мълчанието си по темата президентът бе обвинен в липса на авторитет.