Министрите на външните работи Лоран Фабиюс и на отбраната Жан-Ив льо Дриан запазват постовете си при новия премиер Манюел Валс, който бе назначен от президента Франсоа Оланд след оставката на кабинета заради изборната загуба на социалистическата партия на местния вот.

Фабиюс ще отговаря за външните работи и международното развитие, но точният обхват на портфейла му все още не е ясен, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на Елисейския дворец. 

Министър на икономиката, съживяването на промишлеността и дигиталните технологии ще бъде Арно Монтбур, който по този начин ще замести досегашния министър на икономиката Пиер Московиси, който отпада от кабинета и Мишел Сапен, избран за министър на финансите, предаде БТА.

Монтбур, който се смята за представител на лявото крило в социалистическата партия, досега беше министър на съживяването на промишлеността, а Сапен беше министър на труда.

Някогашната приятелка на президента Франсоа Оланд Сеголен Роаял се завръща на политическата сцена като министър на екологията, устойчивото развитие и енергетиката. 59-годишната майка на четири деца, която се яви на президентските избори през 2007 г. като кандидат на социалистите, вече е била министър на екологията през 1992 г.

Неотдавна Оланд се раздели с доскорошната първа дама на Франция, след като бе засечен в любовна афера с актриса.

Следващата седмица ще бъдат обявени имената и на заместник-министрите.