Това заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Властите установиха, че 31-годишният тунизиец Мохамед Лауайеж-Булел, който беше застрелян от полицията, е имал връзки с "Ислямска държава", която пое отговорност за атентата.

"Разследването ще установи фактите, но ние вече знаем, че убиецът е бил радикализиран много бързо", каза Валс в интервю, което предстои да бъде публикувано във вестник "Журнал дю диманш".

Той подчерта, че няма съмнение за ислямисткия характер на нападението.

Шофьорът-убиец, връхлетял с камиона си върху тълпата в Ница, е "войн на Ислямска държава". Това обявиха 30 часа след атаката два пропагандни органа на терористичната организация - радио "Ал Байан" и агенция "Амак". Те твърдят, че нападението с камион е "нов начин на действие" в отговор на призивите на ИДИЛ за нападения срещу страните от воюващата срещу джихадистите международна коалиция.

Официални представители заявиха, че разпитаните от полицията хора са посочили, че мъжът е претърпял бърза трансформация, като до неотдавна нямал явен интерес към религията.

Валс каза също, че силите за сигурност са предотвратили 16 нападения през последните три години и предупреди, че рискът от нови атентати продължава да съществува.

"Винаги съм казвал истината за тероризма: в момента тече война, ще има още нападения. Трудно е да се каже, но ще бъдат загубени още животи", отбеляза френският премиер.