До месец ще предложа на Столичния общински съвет /СОС/ структурни промени в общината, които да гарантират по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на първото заседание на новоизбрания общински съвет, което бе открито от най-възрастния общински съветник - Грети Стефанова.

Елен Герджиков от групата на ГЕРБ bе избран за председател на Столичен общински съвет с 33 гласа "за", а "недействителни" нула. Конкурентите му Милка Христова и Методи Лалев събраха съответно по 15 и 12 гласа "за".

Преди това общинските съветници, кметът, кметовете на кметства и районни кметове положиха клетва. Водосвет за благоденствие отслужи белоградчишкия епископ Поликарп.

Кметът Фандъкова заяви пред общинските съветници, че ще предложи нови ресори в работата на Столичната община - строителство, дигитализация и инвестции, и транспорт.

"Това са големите мотори на промяната на София и това е начинът да увеличим скоростта на развитие, посочи кметът. Ще използвам опита и силата, които имам, за да гарантирам проектите за София. Това, което ви предлагам, е да бъдем част от промяната в името на хората на София", заяви столичният кмет. Тя очаква новият СОС да се структурира бързо и да заработи с темпото, което гражданите очакват.

Според нея първата отговорност е към хората на София, партийната принадлежност отстъпва крачка назад, защото решенията, които ще се вземат са решения за града. Общите каузи не се намират в делението, това е лесният път, той често дава известност и слава, но не води никъде, каза кметът.

Фандъкова гарантира, че ще бъде отворена за разговори, идеи и решения, но няма да приеме популизъм и опити да се използва градът, за да се решават партийни задачи.

"Бъдещето на този град е по-важно от рейтинга на която и да е партия и персона. Казвам го от позицията на човек, който десет години е бил кмет. В историята на този град остават само решенията, останалото е суета, в която не трябва да позволим да се препъваме, заяви тя. Зная какво означава да си сбъркал, както и какво е да си бил прав, но ако не си намерил решение и не си преместил колелото напред, нищо от това, че си бил, няма да остане", посочи столичният кмет.

Затова кметът каза, че ще разчита на всеки един общински съветник за промените, които ще предложи и за необходимите решения. Единственият начин да отговорим на очакванията за повече ред и бързина е работата.

Общинските съветници са 61. Най-много са представителите на сформираната коалиция между ГЕРБ и СДС - 27. Веднага след тях се нареждат "БСП за България" с 15 представители, "Демократична България" с 12, ВМРО - 4, "Атака" - 2 и независимият кандидат Борис Бонев.