Протестите в София не са заявени и не са съгласувани със Столичната община, каза  по БНР кметът Йорданка Фандъкова и призова организаторите да спазват закона и да не пречат на свободното предвиждане на хората в града.

По повод повторното затваряне на кръстовището пред Румънското посолство Фандъкова отбеляза, че през това кръстовище преминава целият трафик и е основна алтернатива на движение, заради блокирания Орлов мост.

"През това кръстовище преминават шест линии на градския транспорт. Без движение по него не може да се осигури транспортен достъп на огромна част от гражданите до домовете, до работните им места", каза Фандъкова.

"За съжаление с ескалацията на поведението на организаторите този протест се превръща от протест срещу властта в протест срещу хората. Очевидно политиците, които все по-убедително превземат протеста, имат други цели, които преминават границите на свободни мирни протести. Надявам се да не продължава в тази посока, за да може София да дава възможност на хората да протестират свободно и мирно и в същото време на всички софиянци да се движат свободно в града", заяви кметът на София.

След като шествието в петък, 14 август, стигна до Орлов мост, част от недоволните продължиха по бул. "Цариградско шосе", завиха към Румънското посолство, където блокираха движението. В 23.30 часа протестиращите освободиха кръстовището. През блокадата бяха пуснати да преминат няколко автобуса, и, както обикновено, и преминаващите линейки.

Постоянно блокирани остават кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет и на пл. "Независимост".