Това става след като през последните дни нейната столица Банги отново стана сцена на насилие, предаде БТА.

"Съветът одобри започването на военната операция на ЕС в Централноафриканската република", съобщи в Туитър говорителката Сузане Кифер.

Европейските сили ще включват до 1000 войници, ръководени от френския дивизионен генерал Филип Понтиес, се уточнява в комюнике на Европейския съвет, който представлява страните- членки. Разполагането им ще се извърши в рамките на няколко седмици, за да се гарантира сигурността на летището и някои квартали на Банги, според дипломатически източник.

Френските жандармеристи, разположени в Банги, автоматично се присъединяват към европейските сили "Еуфор-ЦАР"с решението на Съвета.

"Започването на тази операция показва решимостта на ЕС да участва пълноценно в международните усилия за възстановяване на стабилността и сигурността в Банги и в цялата Централноафриканска република", подчерта първият дипломат на ЕС Катрин Аштън.

Тази мисия "е ключов елемент на нашия глобален подход, целящ да разреши огромните проблеми, които среща Централноафриканската република". Важно е "да се възстанови възможно най-бързо общественият ред, за да може да започне процеса на политически преход", подчерта Аштън.

Съобщението беше направено в навечерието на мини-среща на върха за ЦАР в рамките на Четвъртата среща на върха ЕС-Африка, която започва утре в Брюксел.