Днес Унгария отмени вчерашното си решение да замрази едностранно действието на европейски регламент, отнасящ се до искането на убежище в ЕС, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Министерството на външните работи.

Това е станало на фона на натиска, на който бе подложена страната от съседна Австрия и от Европейския съюз.

Унгарският външен министър Петер Сиярто се е чул днес по телефона с австрийския си колега Себастиан Курц за регламента "Дъблин 3" и го информирал, че действието му няма да бъде замразено.

По-рано Курц заяви, че решението на Будапеща е "неприемливо" и ще има отрицателни последствия.

Вчера управляващите в Унгария консерватори нарушиха още едно европейско табу, замразявайки "в името на унгарските интереси" регламента, известен като "Дъблин 3" и определящ правилата за разглеждане на молбите за убежище в ЕС.

Според него молбите следва да бъдат разглеждани в първата европейска страна, в която пристига даден мигрант.

Ако в последствие той се прехвърли в друга държава от ЕС, тя има право да го върне в първата страна от съюза, в която е влязъл.

По официални данни в Унгария от началото на годината са пристигнали над 60 000 незаконни мигранти.

Почти всички, идващи главно от Сирия, Ирак и Афганистан, но също от Косово, са били арестувани на унгарско-сръбската граница.

Повечето от тези бежанци възнамеряват да стигнат до Германия и други северноевропейски страни и едва регистрирани, продължават пътя си. За нелегалните имигранти, идващи от Сърбия, Унгария е входна врата към Европейския съюз.

Вследствие на вчерашното си решение тя нямаше повече да приема мигранти, върнати й от други държави от ЕС, например Австрия.