При засилено полицейско присъствие пред бившия Партиен дом двете фракции в ДПС се регистрираха в Централната избирателна комисия като част от коалиции за вота на 27 октомври. 

ДПС на Доган тръгва към изборите с абревиатурата "ДПС - Демокрация, права и свободи" и в коалиция с партия СБОР и Земеделски народен съюз.

ДПС - Ново начало подаде документи в коалиция с партия "Български глас" и партия "Новите лидери". Това съобщиха пред медиите представителите на двете крила в партията на излизане от ЦИК.

"Регистрирахме участието на Движение за права и свободи, то ще бъде в коалиционна форма от три партии - едната е нашата политическа сила - Движение за права и свободи, другата партия е СБОР - "Справедлива България обединени родолюбци", и третата партия е Земеделски народен съюз", каза председателят на ДПС Джевдет Чакъров, цитиран от БТА.

"Ние ще участваме с абревиатурата ДПС - Демокрация, права и свободи, на тези избори", обясни Чакъров.

Той се обърна към симпатизантите, членовете на ДПС и цялата общественост като обяви, че ориентацията им, както досега, ще бъде евроатлантическа - "за европейското бъдеще на България със съдържателна и ефективна политика за по-добър живот в България".

"Има едно ДПС, то е под лидерството на д-р Доган", категоричен беше Джевдет Чакъров.

Снимка: БТА

Относно регистрацията за изборите той уточни, че са били първи сутринта в ЦИК, но е бил оказан натиск върху комисията.

"За съжаление, отново се оказа натиск и групата на Пеевски оказа сериозна съпротива и възпрепятства работата на представителите на ЦИК", посочи Чакъров.

Попитан как избирателите ще правят разлика, Чакъров призова да не бъдат подценявани избирателите и допълни, че които и досега са подкрепяли, ще подкрепят Движението за права и свобода, а вече и коалицията им.

Депутатката Искра Михайлова съобщи, че ДПС - Ново начало се явява на вота с двама коалиционни партньори - ПП "Български глас" и ПП "Новите лидери".

Снимка: БТА

"Очакваме решението на Централната избирателна комисия. Нашите избиратели, българският избирател, е интелигентен, грамотен, разумен, позитивен, избирател, който осъзнава напълно какво прави. Той не може да бъде облъчван", каза още Михайлова.

От групата на Пеевски отбелязаха, че очевидно ЦИК е имала проблеми с организацията. 

"ЦИК очевидно има проблеми с вътрешната си организация, очевидно трудно взeма решение и затова си остави възможността да изиска от нас корекции и допълнителна информация към документите", каза депутатката Искра Михайлова, представител на ДПС - Ново начало, една от осмината изключени от партията на заседанието на ЦОБ. 

"Целта ни е достойно представяне с подкрепа на всички разумни хора", добави тя.

По-рано днес Централната избирателна комисия реши да приеме паралелно заявленията за участие в изборите и на поддръжниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и на тези на Делян Пеевски. 

 

Това стана след скандал по време на закритото заседание на ЦИК, където двамата представители на ДПС в комисията упрекнаха останалите, че погазват правилата. Преди това имаше напрежение между двете групи, като ЦИК не успя навреме да започне регистрацията си, тъй като местата на масата за прием на документи бяха препречени от представители на ДПС - Ново начало.

В същото време председателката на ЦИК Камелия Нейкова и говорителката Росица Матева отсъстват от страната и са в командировка в Азербайджан.