Това съобщи в крайморския град председателят на партията Радан Кънев, предаде БТА

Следващата стъпка е да се поиска среща с кмета Иван Портних, на която ДСБ ще настоява той да предложи на Общинския съвет проекторешение за произвеждане на референдум.

По думите му, ако кметът откаже, ДСБ ще се опита да внесе решението чрез 11 общински съветници.

Ако решението бъде отхвърлено от Общинския съвет, от ДСБ заедно с други партии ще съберат достатъчно брой подписи за произвеждане на легитимен референдум по въпроса.

За да се стигне до референдум, подписката трябва да бъде подкрепена от 10% от варненците с избирателни права или от около 30 000 души.

Преди десетина дни ДСБ обяви газопровода "Южен поток" за втория огромен корупционен проект на БСП, Кремъл и енергийната мафия след АЕЦ "Белене".
Служебният премиер Марин Райков също се изказа с резерви за проекта и поиска задълбочен анализ за него.

Предвижда се проектът  "Южен поток" да бъде изцяло финансиран от руската страна, а Български енергиен холдинг (БЕХ) да връща парите за сметка на транзитните плащания, които започват от 1,7 долара за 1000 куб.м газ на 100 км - два пъти по-евтин транзит, отколкото през Украйна.  По тази схема изплащането на българското участие би отнело 25 г.

През 2008 г. гражданите в Бургас гласуваха на местен референдум за петролопровода "Бургас-Александруполис", отговаряйки на въпроса: "Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас?”.

Резултатите от проведения референдум бяха: 97% - "против", но тъй като в него участваха едва 26% от жителите на общината, а не задължителните 50% плюс един, резултатът бе нелегитимен. По-късно проектът за нефтопровод беше отхвърлен с решение на Народното събрание.


Решение, взето на местен референдум, влиза в сила веднага след обявяването му, а общинският съвет приема мерки за изпълнението му. Организацията на изпълнението се възлага на кмета, предвижда Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.