"Коалицията Путин е факт. Изключително безполезна среща. Загуба на време за нас", заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, след като напусна заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се обсъжда предложената отмяна на дерогацията за руския нефт

Пеевски обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Агенция "Митници". Според него има данни, че митниците са заобикаляли руските санкции. "Чудовищна далавера! По-чудовищна дори от разследването на "Политико"!, каза шефът на ПГ на ДПС.

По думите му митницате никаква работа не са свършили, не са контролирали въобще къде са отивали доставките и 60% са напуснали пределите на страната към различни дестинации от Украйна.

"Българските граждани бяха изцяло ощетени от тази дерогация, не получиха нищо от нея, а престъпният руски режим се обогати под благосклонния поглед на българското правителство", посочи Пеевски.

По думите му на заседанието днес не е чул мотиви в полза на запазване на дерогацията.

От "Продължаваме промяната" са продължили да отстояват позицията си дерогацията да се запази до март, което според ДПС и ГЕРБ е в ущърб на българските граждани.

"Видя се, че ще има гласуване в парламента", каза Пеевски и обяви, че "новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и ПП".

"Това е ясното от днес.(...) Коалицията Путин е факт, ще видим как ще бъдат гласовете и дали реално от Москва се командва българския парламент и българското правителство", заяви Пеевски.

Снимка: БТА

Преди това представителите на ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в МС. Причината- разбрали, че още вчера "Лукойл" имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отнемане на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала.

Снимка: БТА

Поводът за извънредното заседание в МС е внесеният в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, или т.нар. дерогация за руския петрол. Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия.