Енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия ще се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора. Това реши парламентът, който прие промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Депутатите гласуваха промените на първо и второ четене в рамките на днешното пленарно заседание. "За" гласуваха 141, "против" - един, а "въздържал се" - 56.

Измененията бяха внесени от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от "Продължаваме Промяната - Демократична България". Целта е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа, посочиха вносителите.

По-рано в залата стана ясно, че поправката се налага, защото към момента се е оказало, че единственият длъжник е държавното дружество "Булгартрансгаз", като компанията вече дължала близо 250 млн. лева.

Въвеждането на таксата предизвика недоволство и в Брюксел, а Унгария се оплака в Европейската комисия и изрази съмнения, че страната ни се възползва от монополното си положение, за да увеличава таксите за пренос без да има причина.

Предложението да бъде въведена новата енергийна вноска за пренос по т.нар. "Балкански поток" е на Министерството на финансите. Мотивът на ведомството е, че по този начин ще се санкционира Русия. Оказва се обаче, че длъжник в крайна сметка е българската държавна компания, която е трябвало да внесе парите. Това доведе и до ожесточени спорове в залата. 

"Със сега действащата разпоредба в чл. 5Б се вменява едно непосилно задължение на нашия преносен оператор, а именно той да събира и да е задълженото лице пред митниците да внася средствата, свързани с пренос на природен газ с произход Русия", каза Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

Той отправи апел към "БСП за България" днес на две четения да приключат задължението на "Булгартрансгаз" за 6 млн. на ден да внася в хазната, за да запазят енергийната сигурност. Вие преценявате дали да бъдете на страната на България или на някой, който чака да приватизира тези дружества в перспектива, след като ги обезкървите, добави той.

Георги Свиленски от левицата му отговори, че защитават българските интереси. "Някой е направил грешка и сега ние трябва да я поправим", коментира той. Кой е написал доклада - Борисов, кой го е подкрепил - ГЕРБ и ПП, посочи Свиленски, цитиран от БТА. 

Снимка: БТА

Според Павела Митова от "Има такъв народ" законът е типичен пример за "ремонт на ремонта на некачественото законотворчество". По същество се изисква от "Булгартрансгаз" и газоразпределителните дружества да внесат вноска от 20 лева за мегаватчас в хазната. "Булгартрансгаз" трябва да фактурира тези пари на "Газпром", посочи Митова. Според нея това е невъзможно. Митова заяви, че ще подкрепят изменението заради съмнения за "нездравите амбиции на финансовия министър" да фалира и приватизира дружеството и за да може всеки месец да го питат дали НАП събра тези вземания и къде са парите.

"Нека сметнем 511 000 мегаватчаса по 20 са 10 млн. и нещо на ден и това е твърдият резервиран капацитет. Газопреносният оператор ще трябва да вземе с едната ръка от Русия, за да даде на хазната и да даде на Асен Василев, но ако не може да ги събере, защото исканията са в разрез с международни договори, то ще продължи да дължи пари, защото е данъчно задължено лице". 

"Дали сте коалиция, некоалиция, сглобка или сте просто един клуб по интереси, който основната му цел е личното облагодетелстване, а не интересът на българските граждани, законопроектът е необходим, дами и господа, за да се прикрие правната немощ на управляващите, защото вие сътворихте един огромен скандал", каза Драгомир Стойнев от БСП.

С приемането на този законопроект няма как да изчистите тези 250 млн. лв., които вече са в баланса на "Булгартрансгаз", добави той. По думите му със законопроекта искат да прехвърлят отговорността към Агенция "Митници" и НАП. Само че никой не казва какъв ще е механизмът, как точно от агенция "Митници" или от НАП ще изпратят писмо или ще поискат парите от "Газпром", коментира още Стойнев. 

"Като говорите за предателство тук и кой какви интереси защитава, вие не защитавате интересите на България да си събере стотици милиони от такси, вашият енергиен експерт господин Свиленски, вместо да цитира Европейската комисия - разбирам защо не става, защото вашата група не разбира английски, вие четете руски източници, ясно е, че там тази информация я няма - но ако прочетете официалните данни, господин Свиленски, ще видите, че становището на ЕК към момента е, че България сама трябва да определя тези правила", обърна се Искрен Митев от ПП-ДБ към левицата.

Снимка: БТА

С новата промяна, с която депутатите се опитват да поправят собствената си грешка, длъжник вече няма да е "Булгартрансгаз", а парите ще се събират на базата на информация от дружеството към Агенция "Митници".

"Ще проверя коя партия днес как е гласувала, защото с така действащото решение задължаваме всеки ден "Булгартрансгаз" да плаща по 6 млн. лева. Налага се да бъде направена промяна", катргоричен бе Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

Въпреки че България не потребява руски природен газ от две години, страната ни е транзитьор на синьо гориво до Сърбия и Унгария. Всяка година транзитните такси по договор се променят с коефициент на базата на инфлацията и цените на алтернативните горива. Все още няма позиция на Европейската комисия дали увеличената такса противоречи на правилата на свободната конкуренция.

Снимка: БТА

В момента Народното събрание обсъжда на първо четене законопроект, предвиждащ отпадане на дерогацията за руски петрол в срок от три дни. Предложеният Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, е с вносител народният представител Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.