Директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов напуска поста си, научи Dir.bg от свои източници в полицията в морския град. 

57-годишният Калоянов бе начело на дирекцията от август 2020 г. По-късно през деня се очаква да бъде оповестено кой ще застане начело на полицията в Бургас.

Старши комисар Калоянов бе един от директорите, привикани вчера на среща при министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. На нея ръководителят на МВР заявил на областните директори, че тези, които искат да останат в системата, ще бъдат преназначени на 3-4 степени по-ниско ниво. Другият вариант бил да напуснат по собствено желание.

По непотвърдена информация вече има смяна и на директорското място в Благоевград. Досегашният шеф Георги Кандев е заменен от антимафиот №1 в Кюстендил Даниел Димитров. Рокадата обаче още не е обявена официално от МВР. Очаква се Димитров да бъде представен пред състава на Областната дирекция на МВР в Благоевград днес.

От Областната дирекция на МВР в Пловдив пък съобщиха, че новият началник ще бъде представен по обяд днес, след като преди дни министър Стоянов отстрани от поста Васил Костадинов заради убийството на 24-годишния Димитър Малинов в село Цалапица.

Междувременно бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви пред bTV, че готвената смяна на над 10 шефове на областни дирекции в МВР е чистка. 

"За мен това категорично е чистка и то не такава, която е целяща изчистване на кадрите, а реализираща един изтекъл запис, в който чухме "нашето МВР да организира изборите" (Демерджиев визира записа, изнесен от Радостин Василев - бел.ред). Казвам това, защото знам, че с част от директорите е разговаряно и им е казано, че няма никакви претенции относно професионалните им качества, но причините за смяната им били политически. А когато по политически причини се сменят хора, които си вършат работата, възниква въпросът - защо", коментира Демерджиев.