Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие с моя консервативен подход, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след края на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. По-рано днес на съвместно закрито заседание парламентарните комисии по отбрана и по външна политика подкрепиха проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна.

Стоянов добави, че предложението ще влезе утре в Народното събрание на закрито заседание. По думите му въоръжението, което ще предостави страната ни, е в топ три на приоритетите на украинската армия.

"След като споразумението излезе с указ на президента, тогава ще бъде извозено и оборудването, като има предявени приоритети от украинска страна", обясни Стоянов. Министърът допълни, че споразумението позволява да има и други доставки.

Няма заявена украинска военна техника за ремонт в страната ни, каза Стоянов и добави, че се предвижда разширяване на меморандума с евентуална възможност за ремонт на вертолетна техника.

Няма докладван такъв инцидент, каза министърът по повод видеоклип в няколко международни медии, в които се твърди, че български униформени са стреляли по сирийски бежанци, които опитват да влязат в страната ни. "Няма произведен изстрел от български военнослужещ поради простата причина, че при нас оръжието се проверява щателно, брой патрони - всичко е под строг контрол", обясни Димитър Стоянов, цитиран от БТА.

 

Проекторешението, което бе подкрепено от комисиите по отбрана и външна политика предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

Проектът предвижда още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, се предлага още в проекторешението.

Военната и военно-техническата подкрепа на Украйна, която България ще окаже, е засекретена. Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина.

Първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

Целта на мисията е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции с цел предоставяне на възможност на Украйна да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, както и да упражнява ефективно суверинитета си и да защити цивилното население, се посочва в мотивите на проекторешението на МС.

Депутатите подкрепиха и законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на страната ни и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев коментира пред журналисти, че Министерският съвет си е свършил работата, изпълнено е решението на Народното събрание в срок и е направена първата крачка, която 2/3 от народните представители са поискали - да започне да се предоставя военна помощ на Украйна. Той отбеляза , че има първоначален списък и добави: "Списъкът, който ще ратифицираме в зала, е първата крачка да продължим да подпомагаме Украйна заедно с нашите съюзници, както и в сътрудничество с тях да получаваме компенсираща техника".