България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти след церемонията по откриването на нов логистичен център в Божурище на българската транспортно-логистична компания "Транспрес" за превоз за палетни пратки у нас, в който са инвестирани 16 млн. лева.

По думите му предоставянето на военната помощ ще стане на база на взетото решение на парламента.

Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия. Този списък съвсем скоро ще излезе, уточни Стоянов.

"Според възможностите на Българската армия, ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите", коментира още министър Стоянов. Той изтъкна, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

"Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента", заяви още служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Правителството е излязло с решение на 30 ноември, с което предлага на Народното събрание да гласува решение за предоставяне на военно имущество на Украйна въз основа на споразумение, което да бъде ратифицирано от парламента. Решението е внесено в Народното събрание. 

Кабинетът одобрява и проект на споразумение между отбранителните министерства на двете страни за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори.

Служебното правителство предлага още на парламента да разреши участието на български военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна - един щабен офицер и 5-ма военнослужещи, които да заминат в Германия и Полша, където тече обучението на украински военни, както и да разреши пребиваването на до 60 украински военни на наша територия за обучение за бойни санитари.

Решението идва, след като Народното събрание даде един месец срок на Министерството на отбраната да определи и посочи какво въоръжение можем да дадем на Украйна.