Имам информация, че д-р Ива Станкова смята да се оттегли като директор от Фонда, заяви тази сутрин пред БНР министър Таня Андреева.

"Предполагам, че след като бъде съобщено това, че д-р Станкова се оттегля, ще има кандидати и ще се срещна с тях", добави тя.

По-късно обаче Ива Станкова заяви пред БТА, че "няма причина да се оттегля от поста, освен ако министър Андреева има нещо друго предвид".

"Всичко се променя и никой не е вечен на поста си",
добави Станкова, като подчерта, че няма натиск от нея да подаде оставка.

По думите й фактът, че Андреева я покани на поста, означава, че й е вярвала, че може да се справи. Станкова смята, че опитът й недвусмислено го показва. Затова очаква днес да се срещнат.

По-късно Андреева заяви пред журналисти в Министерски съвет, че е изненадана от това, че Станкова е говорила преди срещата им и се надява да чуе нейното решение, след което МЗ ще излезе със свое.

Изненадана съм от факта, че излиза и казва, че няма да подаде оставка. Миналата седмица имахме разговор по повод доклада на медицинския одит. Тя помоли една седмица да помисли дали може да се справи с предизвикателствата за подобряване на работата", добави министърът.

Междувременно Андреева даде да се разбере, че не смята да подава оставка, каквото вчера ГЕРБ и пациентски организации поискаха.

От Федерация "Български пациентски форум" настояха да реши проблема с лекарствата на трансплантираните. Сега те трябва да доплащат средно 200-300 лева на месец за медикаменти. Причина за това станаха нови, по-евтини лекарства, заради които НЗОК започна да плаща по-малко, за сметка на самите пациенти. Те се оплакват, че това е "смъртна присъда".

Андреева обаче отговори, че от вече има решение на въпроса, затова била изненадана и от реакцията на Пациентския форум. Медикаментите били налични и нямало опасност пациентите да останат без тях.

"А фирмата, притежател на разрешението за употреба, поема ангажимента и доплаща разликата между цената, която заплаща НЗОК. Практически за пациентите лекарствата са безплатни", увери министърът.

По повод твърденията на Бойко Борисов, че при неговото управление е идвала в  партийната централа "за да стане шеф на АГ "Шейново", д-р Андреева отвърна, че не е кадър на ГЕРБ и не знае къде е централата им.